Nieuws

AI ecg-app voorspelt vooral aanwezigheid van atriumfibrilleren goed

Gepubliceerd
19 oktober 2023
Onderzoekers testten de op AI gebaseerde app PMcardio bij het interpreteren van 12-afleidingen-ecg in de eerste lijn. In vergelijking met een expertpanel functioneerde de ecg-app goed, vooral in het voorspellen van atriumfibrilleren. Het is echter te vroeg om de app in de Nederlandse huisartsenpraktijken te gaan gebruiken. Daarvoor is dit onderzoek te beperkt.
0 reacties
AI ecg-app
Het lijkt nog te vroeg om een op AI gebaseerde ecg-app te gebruiken in de huisartsenpraktijk.

PMcardio is een smartphone app die op basis van een foto van een 12-afleidingen-ecg een interpretatie en advies geeft. De werking van de app is gebaseerd op een artificial intelligence (AI) algoritme dat het ecg combineert met een aantal patiëntgegevens. De onderzoekers keken naar de diagnostische waarde van de app in de huisartsensetting. De primaire uitkomstmaat was de detectie van alle grote ecg-afwijkingen zoals atriumfibrilleren (AF), ischemie en geleidingsstoornissen.  

Zij includeerden in 11 Nederlandse huisartsenpraktijken 290 volwassen patiënten (mediaan 67 jaar, 48% vrouw) die vanwege routinezorg een ecg nodig hadden. De interpretatie van het ecg door de PMcardio app werd vergeleken met de interpretatie van twee ecg-experts (huisartsen en cardiologen). 

Voorspellen aanwezigheid grote afwijkingen 

De meerderheid van de patiënten (60%) presenteerde zich met nieuwe symptomen, vooral hartkloppingen en pijn op de borst. De PMcardio app was in staat om 98% van de ecg’s te lezen en vond bij 71 patiënten (25%) grote afwijkingen. De sensitiviteit was 86% (95%-BI 76% tot 93%), de specificiteit was 92% (95%-BI 87% tot 95%), de positief voorspellende waarde was 77% (95% BI 68% tot 84%) en de negatief voorspellende waarde was 95% (95% BI 92% tot 97%) voor alle grote afwijkingen samen. De app kon voornamelijk de aanwezigheid van AF goed voorspellen. Verder werkte de app ook goed voor andere grote ecg-afwijkingen (zoals geleidingsstoornissen), maar kon ischemie minder goed voorspellen. 

Beperkt aantal geïncludeerde patiënten 

De belangrijkste beperking van dit onderzoek is het beperkte aantal geïncludeerde patiënten. Voor gedegen validatie van AI-applicaties zijn grotere patiëntaantallen nodig, ook om subanalyses mogelijk te kunnen maken. Verder onderzoek in een een grotere populatie is dus noodzakelijk om de klinische toepasbaarheid van de AI ecg-assistentie te bevestigen in de huisartsenpraktijk.

Literatuur

  • Himmelreich JC, Harskamp RE. Diagnostic accuracy of the PMcardio smartphone application for artificial intelligence–based interpretation of electrocardiograms in primary care (AMSTELHEART-1). Cardiovascar Digit Health J 2023;4(3):80-90.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen