Bij 7% van de astmapatiënten leidt een exacerbatie tot een ziekenhuisopname. Een toegankelijke huisarts start in theorie sneller met een adequate behandeling, waardoor een opname mogelijk voorkomen wordt. Dat dit daadwerkelijk zo is, blijkt uit recent onderzoek. Als de toegankelijkheid van de huisarts met 10% stijgt, wordt gesteld dat de kans op een ziekenhuisopname 32% lager is.
Engelse onderzoekers maakten gebruik van gegevens van 7806 huisartsenpraktijken met 3,1 miljoen astmapatiënten uit 2010-2011. Het ging hen om het verband tussen de toegankelijkheid van huisartsen en het aantal ziekenhuisopnames voor astma per 1000 patiënten.
De toegankelijkheid van huisartsen werd met een vragenlijst gemeten binnen het Engelse Quality of Outcomes Framework. Er werd bijvoorbeeld gevraagd naar de mogelijkheid om een spoedafspraak te maken binnen twee dagen en de behulpzaamheid van de assistente aan de telefoon. Bij de analyse werd rekening gehouden met de samenstelling van de huisartsenpraktijk en de afstand van de praktijk tot een ziekenhuis. Een betere toegankelijkheid van de huisarts werd duidelijk geassocieerd met een lagere kans op een ziekenhuisopname voor astma (incidence rate ratio 0,68 (95%-BI 0,67-0,71)).
Voor de Nederlandse huisarts onderstreept dit onderzoek het belang van een goede toegankelijkheid voor acute consulten en alertheid voor exacerbaties bij astmapatiënten. De NHG-standaard Astma bij volwassenen beveelt daarnaast aan om voor elke astmapatiënt een actieplan te maken. Hierin wordt afgesproken wanneer een patiënt contact op moet nemen met de praktijk. Samen met een goede toegankelijkheid kunnen zo ziekenhuisopnames voor exacerbaties worden voorkomen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.