In dit Nederlandse onderzoek werden ouderen (70 tot 78 jaar) zes tot acht jaar gevolgd. De deelnemers woonden bij de start (2006) nog zelfstandig en hadden geen dementie. Zij ondergingen elke twee jaar een onderzoek, waaronder een GDS (Geriatric Depressive Scale) en een MMSE. Een onafhankelijk panel van deskundigen stelde tijdens de follow-up vast of er dementie was ontstaan, op basis van alle verzamelde gegevens waaronder het medisch dossier en medicatiegebruik. De onderzoekers leidden de mate van apathie (gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme) en depressie af uit de GDS-scores. Daarna berekenden ze in hoeverre apathie en depressie voorspellers waren van dementie, ook na correctie voor onder meer leeftijd, CVA en MMSE-score. Bij 232 van de 3427 deelnemers (6,8%) trad dementie op. Apathie verdubbelde de kans op het optreden van dementie in de tijd. Ook depressie was gerelateerd aan dementie, maar niet meer na correctie van andere factoren.
Apathie kan dus een voorbode van dementie zijn. Apathie kan echter ook op andere aandoeningen wijzen, zoals depressie. Het is dus een belangrijk symptoom bij kwetsbare ouderen, ook al komen de signalen meestal niet van de ouderen zelf, maar van de mantelzorgers.
Lees het volledige onderzoek hier
Literatuur
- Van Dalen JW, et al. Apathy is associated with incident dementia in community-dwelling older people. Neurology 2018;90:e82-e89.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.