Nieuws

Beeldvormend onderzoek geen meerwaarde bij persisterende klachten na enkeltrauma

Gepubliceerd
3 december 2014

Beeldvormend onderzoek (MRI en röntgenfoto van de enkel)  helpt niet om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van deze persisterende enkelklachten. Enkelblessures komen veel voor. In 75% van de gevallen betreft het een inversietrauma van de enkel. Patiënten kunnen klachten van de enkel houden na deze laterale enkel blessure.

Dit blijkt uit een Nederlands observationeel onderzoek waaraan 84 huisartsenpraktijken meewerkten. Er zijn 632 patiënten (16-65 jaar) geïdentificeerd die in de 6 tot 12 maanden voor aanvang van het onderzoek een inversietrauma hadden gehad. Uiteindelijk deden 206 (33%) mensen mee aan het onderzoek. Alle deelnemers kregen een röntgenfoto en een MRI van de aangedane enkel. Vervolgens werden ze ingedeeld op basis van hun klachten van de enkel op dat moment. Het bleek dat 98 (48%)  persisterende klachten van de enkel had en 108 (52%) waren klachtenvrij. Deze twee groepen werden vergeleken op het hebben van structurele afwijkingen op de röntgenfoto en de MRI van de enkel.

Bij vergelijking van de percentages structuele afwijkingen van de aangedane enkel binnen de twee groepen werden geen verschillen gevonden. Opvallend was wel dat er veel structurele afwijkingen gevonden werden. De röntgenfoto liet in 45% osteofyten en osteoartitis zien in het talocrurale en het talonaviculaire gewricht. Ook was er sprake van sclerose in 40% van het talonaviculaire gewricht. De MRI liet in meer dan 30% van de enkels botoedeem zien en bij 35% was er sprake van hydrops. Ook werd er bij eenzesde van de deelnemers ligamentschade gezien. 

Terug naar de praktijk: het maken van een röntgenfoto of een MRI van de enkel bij patiënten met persisterende klachten na 0,5-1 jaar na een inversietrauma van de enkel lijkt niet veel bij te dragen aan het vinden van specifieke oorzaak van deze klachten.

Beeldvormend onderzoek laat in veel gevallen anatomische afwijkingen zien aan de enkel. Het is echter onduidelijk of deze afwijkingen samenhangen met het eerdere enkeltrauma. Meer onderzoek is nodig waarin wordt gekeken naar beeldvormend onderzoek van de enkel bij een groep mensen zonder trauma én zonder klachten.

Van Ochten, et al. Structural abnormalities and persistent complaints after an ankle sprain are not associated: an observational case control study in primary care. Br J Gen Pract 2014;64:e545-53.doi: 10.3399/bjgp14X681349.

Reacties (1)

wil bogers (niet gecontroleerd) 31 juli 2015

heb veel last van L .enkel kan niet normaal wandelen,staan enz.
al 2x ingetaped en fysio gedaan ,maar de pijn blijft.wat nu ?

Verder lezen