Casus
Patiënt: Een 45-jarige vrouw belt de spoedlijn van de huisarts.
Voorgeschiedenis: Ze rookt sigaretten (20 pakjaren). Vier jaar geleden had ze een tromboangiitis obliterans (Buerger’s disease), met necrotisch plekje dig II linkerhand. Acute behandeling met prostaglandine, vervolgens start ascal onderhoud en dringend stoppen-met-rokenadvies. Onderzoek naar een eventuele cardiale emboliebron was negatief. Verder foliumzuurdeficiëntie, coeliakie.
Medicatie: foliumzuur 1 dd 0,5 mg, ascal 1 dd 100 mg.
Anamnese: Patiënte belt om 08:00 uur ’s ochtends naar de spoedlijn van de huisarts met de mededeling dat ze zich niet lekker voelt. Het begon 3 dagen geleden met een soort griepgevoel. Ze heeft geen koorts en ze hoest niet. Vannacht is ze wakker geworden van een soort knijpend gevoel rechts op de borst. Het komt en gaat, is niet gerelateerd aan inspanning en duurt een halfuur tot 2 uur. Het is nog niet verdwenen. De huisarts hoort dat ze wat angstig klinkt en gaat, mede gezien haar vasculaire belasting, meteen kijken.
Lichamelijk onderzoek: bloeddruk 92/50 mmHg (recentelijk 128/78 mmHg), pols 88/min., regulair. Patiënte oogt klam en bleek. Saturatie 97%. Temperatuur 37,2 °C. Hart: normale tonen, geen souffle. Longen: symmetrisch, vesiculair ademgeruis zonder bijgeluiden. Enkels: geen oedeem.
Vanwege de actuele pijn op de borst met vegetatieve verschijnselen en hypotensie vraagt de huisarts direct om een ambulancespoedrit. De ambulanceverpleegkundige maakt onder meer een ecg.
Opgave
Literatuur
- 1.↲Konings KTS, Willemsen RTA. ECG10+: systematisch ecg’s beoordelen. Huisarts Wet 2016;59:166-70.
- 2.↲Konings K, Willemsen RTA, Bertholet GJM. ECG’s beoordelen én begrijpen. De ECG10+ methode. Houten: Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, 2017.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.