Is een appendicitis, een depressie of een sinusitis in België een andere ziekte dan in Nederland? Moeten ze verschillend worden behandeld of op een andere wijze wetenschappelijk worden onderzocht? Als het antwoord op die vragen ontkennend is, lijkt een samenwerking tussen de Vlaamse en Nederlandse wetenschappelijke tijdschriften voor huisartsen gepast. Ondanks bestaande verschillen in medische cultuur en zorgstelsel is de overeenkomst dan immers groter dan het verschil. Bovendien worden aanwezige verschillen kleiner. Onder Europese druk is er een tendens tot liberalisering in Nederland, terwijl men in Vlaanderen juist pogingen doet om te echelonneren.
De tijdschriften
Al meer dan twee jaar geleden nam de redactie van Huisarts Nu (het Vlaamse zusterblad van H&W) het initiatief om samen te werken met Huisarts en Wetenschap. We hielden een gezamenlijk lezersonderzoek met focusgroepen in Vlaanderen en Nederland. De confrontatie met lezers die vrijuit hun mening lieten horen over onze bladen – zonder dat we ze een repliek konden geven – was soms leuk, soms ontmoedigend, soms bemoedigend, soms om te huilen, maar uiteindelijk leerrijk. Het was ook leerzaam om elkaars concept van een wetenschappelijk vakblad te bekijken en om te zien hoe we dit concept in de praktijk vormgeven. Interne moeilijkheden in de toenmalige Wetenschappelijke Vereniging voor Vlaamse Huisartsen (WVVH) en tussen redactie van H&W en het bestuur van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) hadden echter één jaar radiostilte tussen de redacties tot gevolg.
Internationaal onderzoek voor iedereen
Maar nu is het dan zover. De aanleiding is een publicatie in The Lancet over de behandeling van sinusitis waaraan zowel Nederlandse als Vlaamse onderzoekers hadden meegewerkt. Beide redacties zijn ervan overtuigd dat het hun opdracht is om klinisch onderzoek door onderzoekers uit eigen land te ontsluiten voor hen die uiteindelijk het meeste baat hebben bij die de resultaten. Om die reden hebben we de traditie om internationaal gepubliceerde onderzoeksrapporten toegankelijk te maken voor onze eigen lezers. We maken het stuk leesbaarder en gaan specifieker in op de consequenties van het onderzoek binnen de eigen klinische context. Door de publicatie van vertaald werk nu synchroon te laten verlopen willen we het onderzoek van de lage landen toegankelijk maken voor huisartsen van zowel het Noorden als het Zuiden en op die manier de meest relevante onderzoeksresultaten ruimer bekendmaken. Met dit pragmatische initiatief willen we ook de dialoog tussen beide redacties een nieuwe en vruchtbare start geven. We starten voorzichtig maar er zullen de komende tijd echter vaker gezamenlijke initiatieven volgen om publicaties uit de internationale literatuur te bewerken. De taal hoeft in ieder geval geen belemmering te zijn. Waarschijnlijk was het u al opgevallen. In dit korte stukje trof u een mengeling van zowel Vlaamse als Nederlandse zinnen aan. Dat is even wennen, maar we verwachten dat de kleine verschillen in taalgebruik het begrip niet in de weg staan. Nu hopen we maar dat de bijholten van een Vlaming en een Nederlander niet te veel van elkaar verschillen. Dat lijkt in ieder geval onwaarschijnlijk. Wel wordt in beide landen een sinusitis te vaak met antibiotica behandeld. Voor huisartsen in beide landen is de boodschap in dit geval dus dezelfde. En dat geldt wel voor meerdere zaken. U gaat er in de toekomst allezins vaker van horen.
Redacties van Huisarts Nu en Huisarts en Wetenschap
Reacties
Er zijn nog geen reacties.