Huisartsen hebben af en toe te maken met een heftig huilende peuter door subluxatie van het radiuskopje. Om de subluxatie te reponeren, lijkt een hyperpronatiebeweging vooralsnog effectiever dan supinatie met flexie. Dat blijkt uit een recente update van een Cochrane-review.
Krul et al. maakten een herziening van de review uit 2012, waarin naar de beste behandeling van een zondagsarmpje werd gezocht. Zij vonden in totaal negen geschikte RCT’s. In acht trials werd hyperpronatie vergeleken met supinatie met flexie. De vraag was bij hoeveel kinderen de eerste manipulatie niet het gewenste effect had.
Bij hyperpronatie was in 9,2% van de gevallen een enkele beweging niet succesvol, bij supinatie met flexie moest de handeling in 26,4% van de gevallen worden herhaald. Deze verschillen zijn statistisch significant en komen neer op een NNT van 6. Dat betekent dat wanneer u kiest voor hyperpronatie er van de zes kinderen die u behandelt er na één behandeling één kind meer klachtenvrij is dan bij supinatie met flexie. Na verschillende pogingen varieerde het aantal uiteindelijk niet te reponeren luxaties van 0 tot 4%.
Gezien de matige kwaliteit van de gevonden onderzoeken blijft het de vraag welke handgreep het meest geschikt is voor het opheffen van een luxatie van het radiuskopje met zo min mogelijk belasting voor de patiënt. Uiteindelijk lijkt hyperpronatie de beste resultaten te geven, maar het laatste woord is nog niet gesproken. Welke methode u ook toepast, als het huilen stopt is die behandeling waarschijnlijk de beste.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.