NHG Forum

Foto’s huidafwijkingen veilig digitaal verwerken [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
1 juni 2022
Wie heeft er ervaring met het verwerken van beeldmateriaal van (huid)afwijkingen van patiënten? Deze oproep plaatste huisarts Wouter Boer uit Terborg op het ledenforum van HAweb. Zijn dilemma’s: incompatibele bestandsformaten en patiëntveiligheid bij patiënten met een wond of huidafwijking die hij wil vervolgen door de tijd. Het beeldmateriaal zou hij daarnaast in sommige gevallen op een later tijdstip willen gebruiken voor bijvoorbeeld teledermatologie.
0 reacties

Boer maakt foto’s met een iPhone 11. ‘Hiervoor heb ik bewust gekozen omdat dit te beveiligen is. Dat kan met een gewone camera niet. De iPhone kan ingesteld worden om foto’s op te slaan als jpeg-formaat, maar als ik het in Medicom in het dossier van de patiënt zet, wordt het een pdf. Als ik de foto - op een later tijdstip - wil gebruiken, bijvoorbeeld voor teledermatologie, dan moet ik het bestand weer opslaan in een map op de computer, om de tot vervolgens weer te kunnen koppelen/uploaden voor teleconsultatie via Zorgdomein.’

AVG en patiëntveiligheid

‘Foto’s staan wel veilig op de telefoon, maar ze staan op verschillende plekken’, vervolgt Boer zijn verhaal. ‘Bijvoorbeeld in de fotoapp van de iPhone, in de map “bestanden” - al dan niet in de iCloud -, in de map “scans” van Medicom en soms ook tijdelijk op de harde schijf van mijn computer. Is dit conform de AVG-wetgeving en komt dit de patiëntveiligheid niet in het geding? Hoe kan ik dit het beste aanpakken?’

Heeft u ook een vraag of opinie?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Aparte iPad voor wondzorg

Voor wondzorg en follow-up hebben we een aparte iPad, zonder iCloud en niet aangesloten op het netwerk. De assistentes gebruiken deze om wonden te vervolgen en stoppen de foto’s per patiënt in een album. Eens in de zoveel tijd wissen ze de albums. Voor het vervolgen van bijvoorbeeld naevi en dermatoscopiebeelden die ik aan het dossier van patiënten wil koppelen gebruik ik een aparte smartphone (Android). Dit vind ik de veiligste en snelst werkende optie, waarbij je werk en privé goed kunt scheiden.

Uiteraard gebruik ik geen cloudopslag. Ik sla de foto’s tijdelijk op. Na uploaden in Medicom verwijder ik ze. Je kunt op de iPhone een andere fotoapp gebruiken, zoals Lightroom of Camera+2. Siilo kan ook een alternatief zijn.

Huisarts in Gelderland

Apart mailadres

Wij hebben een apart mailadres voor foto’s die niet via MGn van Medicom komen. De foto’s krijgen we met bijvoorbeeld alleen een voorletter van een patiënt. Omdat dit uitsluitend gebeurt na een contact, weet de assistente in welk dossier dit hoort. Na uploaden in het dossier worden de foto’s verwijderd. Absoluut niet ideaal, maar we hebben niets anders. Teledermatologie gaat hier rechtstreeks via Ksyos. Ik sla ze niet op in Medicom.

Huisarts in Overijssel

AVG-proof: foto’s via een link

Wij werken sinds het begin van de COVID-pandemie met Medi Link. Dit werkt heel simpel. Mensen krijgen een link toegestuurd, kunnen een foto maken en deze komt bij ons binnen op het beveiligde praktijkmailadres. De assistente koppelt de foto aan het dossier in het HIS. Zij weet naar wie ze de link heeft gestuurd en kan zien waar de foto vandaan komt. Het is dus AVG-proof.

Mijn assistentes zijn hier heel enthousiast over. Het prettige is dat dit systeem onafhankelijk is van gsm-merk of HIS.

Huisarts in Limburg

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. De teksten zijn bewerkt: zie HAweb Ledenforum voor de volledige tekst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen