Nieuws

Griep? Scholen sluiten!

Gepubliceerd
30 mei 2012
In 2009 verspreidde de laatste influenza zich als een olievlek over de wereld: de beruchte Mexicaanse griep. Het griepvirus zorgde voor veel tumult bij de bevolking en huisartsen werden overspoeld door patiënten met griepverschijnselen. Het RIVM uitte eerder de aanbeveling om gedurende een pandemie scholen te sluiten. Canadese onderzoekers lieten zien dat het sluiten van scholen bij een grieppandemie het risico op besmetting met meer dan 50% verlaagt.
De effecten van transmissie van het griepvirus konden nauwkeurig worden getoetst tijdens de zomervakantie, toen scholen gesloten waren. Tussen april 2009 en januari 2010 werden 6745 kinderen tussen de 5 en 18 jaar positief getest op het Mexicaanse griepvirus (H1N1) in Alberta, Canada. Het bleek dat tijdens de zomervakantie het aantal nieuwe griepbesmettingen sterk afnam, terwijl na de zomervakantie het aantal griepgevallen juist weer exponentieel toenam.
Met behulp van een rekenmodel werd een afname van verspreiding van het Mexicaanse griepvirus van 86% voorspeld tijdens de schoolvakantie. In de grote steden in de provincie Alberta was dat ook het geval: 63% voor Calgary en 100% voor Edmonton. Al met al bleek uit dit model dat er 2,1 keer zoveel gevallen van griep waren geweest in de gehele provincie als de scholen open gebleven waren. Toch merkten de auteurs op dat het weer - temperatuur en vochtigheidsgraad - ook een rol speelde bij de verspreiding van het virus.
Toen in 2009 de Mexicaanse grieppandemie ook ons land bereikte, was het sluiten van scholen volgens het RIVM 'nog niet aan de orde'. Gelukkig heeft het griepvirus achteraf gezien bij ons geen groteske vormen aangenomen, maar dat was misschien meer omdat de grootste toename van het aantal griepgevallen net voor de schoolvakantie werd ontdekt. (Maurits Vinkers)

Literatuur

  • 1.Earn DJ, et al. Effect of school closure on incidence of pandemic influenza in Alberta, Canada. Ann Intern Med 2012;156:173-81.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen