Wie zoekt zal vinden en dat geldt zeker ook online. Je vindt echter eerder te veel dan te weinig. Welke huisarts herkent het mechanisme niet: een patiënt heeft vaak last van de hik en vraagt om medicatie die echt werkt. Je zoekt via Google op ‘medication for hiccups’ en binnen enkele seconden heb je een miljoen pagina’s resultaat. Maar zit daar ook de goede informatie bij? Waar? En hoe voorkomt u al die ruis?
De NTvG-handleiding kan hierbij behulpzaam zijn. Er staat in hoe je een goede zoekvraag formuleert volgens het PICO- of PEO-systeem, zoals studenten dat nu leren tijdens de opleiding. Of hoe je de juiste zoektermen kiest, combineert en invoert in een (medische) zoekmachine als PubMed of Google Scholar. Vaak biedt de zoekmachine hierbij zelf al hulp, zoals op de homepage van PubMed bij ‘advanced’. Zo vinden we voor ‘hiccups’ AND ‘medication’ in de titel/samenvatting van PubMed-artikelen maar 28 resultaten, waaronder een aantal mooie overzichten.
Voor lezers die vaker zoeken, en artikelen graag op een handige manier willen bewaren, is het gebruik van een Reference Manager aan te bevelen. Eenmaal geïnstalleerd is het dan heel simpel om artikelen toe te voegen, later weer terug te vinden en te gebruiken in stukken die je zelf schrijft. De NTvG-handleiding zet de opties op een rij. Dit geldt ook voor de full text finders, plug-ins die helpen bij het vinden van de volledige tekst van een gevonden artikel.
Lees meer over de web-handleiding voor intelligent zoeken van het NTvG.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.