Patiënten worden geacht zorgaanbieders selectief te kiezen op basis van prijs- en kwaliteitsinformatie, met als doel de efficiëntie en kwaliteit van zorg te verbeteren.
In een recent proefschrift brachten Amsterdamse onderzoekers de stand van zaken van dit beleid in Nederland in kaart. Met verschillende onderzoeksmethoden analyseerden zij in hoeverre de voorkeur van de patiënt van invloed is op de keuze voor een ziekenhuis en wat het effect van eigen bijdragen en openbare kwaliteitsinformatie op die keuze is.
Nabijheid en keuzeadvies
Nabijheid van het ziekenhuis en het keuzeadvies van huisartsen bleken vaak belangrijker te zijn dan kosten en kwaliteitsinformatie van het ziekenhuis. Weinig patiënten hebben de behoefte zelf actief te kiezen. Bovendien is het zorgsysteem en de kwaliteitsinformatie voor veel patiënten te complex. Zelfs als patiënten daadwerkelijk actief willen participeren, missen zij informatie over de kwaliteit en kosten van de zorg om geïnformeerd en effectief te kunnen kiezen.
Kwaliteit en kosten
Het is belangrijk dat patiënten toegankelijkere en begrijpelijkere informatie ontvangen over de kwaliteit en kosten, om zo weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over hun zorg. Dat concluderen de onderzoekers. Daarnaast suggereren zij dat het mogelijk effectiever is om als verwijzende huisarts patiënten te ondersteunen bij het kiezen van zorgaanbieders, maar ze ook aan te moedigen om een actievere rol te spelen in hun eigen zorgkeuze.
Kortom: het begeleiden van patiënten bij het begrijpen van beschikbare informatie over de kwaliteit en kosten van zorgaanbieders kan ze helpen om actiever te participeren. Daarnaast kan het ze helpen een keuze te maken die past bij hun specifieke behoeften en omstandigheden.
Lees ook het proefschrift The choice of health provider from the patient perspective van B.H. Salampessij.
Literatuur
- Salampessij BH. The choice of health provider from the patient perspective [proefschrift]. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam, 2023.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.