De auteurs vergeleken de hormoonspiraal met de koperspiraal voor noodanticonceptie in een geblindeerd en gerandomiseerd onderzoek. Binnen 5 dagen na onbeschermde gemeenschap kregen 317 vrouwen een hormoonspiraal (levonorgestrel 52 mg) en 321 een koperspiraal. Na een maand was de zwangerschapstest positief bij 1 vrouw met een hormoonspiraal (0,3%; 95%-BI 0,001 tot 1,7) en bij 0 vrouwen met een koperspiraal (0%; 95%-BI 0 tot 1,1). Het absolute verschil tussen beide spiralen is met 0,3 procentpunt niet significant (95%-BI van -0,9 tot 1,8). De enige zwangerschap eindigde bij 10 weken alsnog spontaan, met de spiraal nog op zijn plaats.
De onderzoekers concluderen dat in een directe vergelijking een hormoonspiraal als noodanticonceptie niet minder effectief is dan een koperspiraal. Ook in vergelijking met de reeds bekende effectiviteit van de koperspiraal en van oraal levonorgestrel (werkzaamheid van 98 tot 99%) doet de hormoonspiraal in dit onderzoek niet onder voor de huidige methoden. Wanneer meer onderzoek deze resultaten kunnen bevestigen, is een hormoonspiraal mogelijk een veilige vorm van noodanticonceptie. Daarmee wordt dan tegemoet gekomen aan de voorkeur van vrouwen voor langdurige anticonceptie met een hormoonspiraal.
Lees meer over het onderzoek Levonorgestrel vs. copper intrauterine devices for emergency contraception van D.K. Turok, et al.
Literatuur
- Turok DK, et al. Levonorgestrel vs. copper intrauterine devices for emergency contraception. N. Engl J Med 2021;384:335-44.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.