Nieuws

Infobesitas [Redactioneel]

Door
Gepubliceerd
11 januari 2018
U wordt overstelpt met informatie die om uw aandacht vraagt. Er zijn tientallen op u gerichte medische (wetenschappelijke) tijdschriften, u kunt elke dag nascholen en bijna alles is via internet of apps op te zoeken. Elke 36 seconden verschijnt in Pubmed een peer reviewed medisch artikel - Nederlandse huisarts-onderzoekers publiceren er ruim zeventig per maand - en jaarlijks verschijnen er tientallen nieuwe of bijgewerkte richtlijnen. Hoe gaat u dit tot u nemen? U wilt bijblijven, maar infobesitas ligt op de loer. Wat is de rol van H&W daarbij?
0 reacties
Ivo Smeele
© Vincent Boon

Met behoud van wetenschappelijke kwaliteit, betrouwbaarheid en betekenis voor de praktijk het blad leuker, speelser, verrassender, spannender, toegankelijker en leesbaarder maken

Al zestig jaar is het de missie van H&W om relevante actuele wetenschap zo aan u te presenteren, dat u deze morgen in uw praktijk kunt gebruiken: u leest H&W en bent ‘bij’. En u oordeelt daar positief over volgens een lezersonderzoek onder ruim vierhonderd huisartsen: van alle op de huisarts gerichte tijdschriften is H&W het wetenschappelijkst, betrouwbaar, ‘need to know’, diepgaand en onafhankelijk. Wij zijn blij met dit oordeel en gaan op dezelfde weg door. Onze redactie van huisartsen en wetenschappers screent doorlopend de relevante literatuur uit tientallen internationale tijdschriften, met als criteria de kwaliteit van het onderzoek en de betekenis voor de praktijk. Wat voor u van belang is zetten we kort en bondig neer, inclusief de richtlijnen en updates daarvan. Voor 2018 verwachten we zo ruim 200 nieuwsberichten, 125 artikelen, 100 tot 150 op de praktijk gerichte stukken en 15 tot 20 richtlijnupdates.

Een efficiënte presentatie is daarbij belangrijk, want u wilt uw tijd en aandacht zo goed mogelijk besteden. Uit hetzelfde lezersonderzoek en uit adviezen van tijdschriftenexperts kwam naar voren dat we met behoud van de wetenschappelijke kwaliteit, betrouwbaarheid en betekenis voor de praktijk het blad wel leuker, speelser, verrassender, spannender, toegankelijker en leesbaarder zouden kunnen maken. Met meer visuele elementen om de informatie beter te onthouden. Een uitdaging die we hebben opgepakt.

En voilà, het resultaat! In dit nummer in print en voorjaar 2018 op een geheel vernieuwde website. Kortere stukken, pakkende titels, een lead of intro waar u de essentie leest, meer beeld, een luchtiger opmaak, meer discussie en een stevigere opinie. Onze ‘dieetbijdrage’ om uw infobesitas te bestrijden.

Smaakt dit H&W-dieet u of heeft u tips voor verfijning, laat het ons weten (via redactie@nhg.org of Twitter: @HuisartsWet)!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen