Samenvatting
De kern
-
Het medisch dossier bevat informatie die noodzakelijk is voor een ‘goede hulpverlening’. Niets meer en niets minder.
-
Patiënten hebben recht op inzage in en afschrift van de inhoud van hun medisch dossier. Inzage of afschrift mag niet worden verstrekt als dat de privacy van een ander schendt.
-
Persoonlijke werkaantekeningen zijn aantekeningen die bedoeld zijn voor de eigen, voorlopige gedachtevorming en die bij de huisarts gerezen indrukken, vermoedens of vragen bevatten. Ze maken geen deel uit van het medisch dossier, zijn niet ter inzage voor collega-artsen en ook niet voor de patiënt.
-
Noch de huisarts, noch de patiënt heeft het absolute eigendomsrecht op een medisch dossier. Minderjarigen hebben vanaf twaalf jaar zelfstandige zeggenschapsrechten over de verstrekking van gegevens uit hun medische dossiers.
-
Na echtscheiding behouden de ouders in principe beiden het ouderlijk gezag. Bij gerede twijfel gaat de huisarts na wie het gezag heeft/hebben over een minderjarige. Niet-gezagdragende ouders hebben wel recht op algemene informatie over de minderjarige, maar niet op inzage in het medisch dossier.
-
Het medisch beroepsgeheim geldt ook na het overlijden van de patiënt. Nabestaanden hebben wel recht op inzage als de patiënt bij leven toestemming heeft gegeven voor de gegevensverstrekking, als de huisarts de toestemming van de overleden patiënt mag veronderstellen, als sprake is van een conflict van plichten of als sprake is van een zwaarwegend belang en vaststaat dat alleen het medisch dossier opheldering kan verschaffen.
-
Een huisarts moet zorgvuldig met medische dossiers omgaan. Om de continuïteit en kwaliteit van de zorg te waarborgen geeft een huisarts het dossier niet aan de patiënt zelf mee, ook niet als die van huisarts verandert.
Casus
Het dossier
-
het systematisch vastleggen van de verschillende contacten om overzicht te houden van wat er in het verleden medisch is gebeurd en het vastleggen van afspraken; dit wordt nu veelal met de SOEP-methode gedaan: Subjectief, Objectief, Evaluatie en Plan;
-
het systematisch documenteren van bepalingen die zijn gedaan (bijvoorbeeld bloeddrukmetingen, laboratoriumuitslagen);
-
het waarborgen van de kwaliteit van de zorgverlening aan de patiënt (goede hulpverlening);
-
het waarborgen van de continuïteit van de zorgverlening aan de patiënt;
-
het afleggen van verantwoording van het medisch handelen (in juridische procedures);
-
het toetsen en bewaken van de kwaliteit;
-
het leveren van gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek;
-
het informeren van de patiënt (via inzage).
Inhoud van het patiëntendossier
Persoonlijke werkaantekeningen
Eigenaar van het dossier
-
minderjarigen tot twaalf jaar worden vertegenwoordigd door de ouder(s) of voogd(en). Alle verplichtingen die uit de Wgbo voortvloeien, komt de arts jegens hen na. Zo is voor het sluiten van de behandelingsovereenkomst en het uitvoeren van verrichtingen uit die overeenkomst de toestemming van de ouder(s)/voogd(en) nodig. Daarnaast hebben de ouders of voogden recht op informatie. Ook voor de gegevensverstrekking aan derden is de toestemming van de ouder(s) of voogd(en) noodzakelijk.
-
de minderjarige van twaalf tot zestien jaar dient zelf toestemming te geven voor het verstrekken van gegevens aan derden. Deze groep minderjarigen mag echter niet zelfstandig een behandelingsovereenkomst sluiten. Behalve de minderjarige zelf, moeten ook de ouders of voogden daarvoor toestemming geven (dubbele toestemming).
-
minderjarigen van zestien en zeventien jaar gelden in het gezondheidszorg als meerderjarig en mogen zonder tussenkomst van de ouder(s) of voogd(en) een behandelingsovereenkomst sluiten. De zestien- of zeventienjarige heeft ook een zelfstandig recht op geheimhouding. Zonder diens toestemming mag de huisarts geen informatie aan derden verstrekken, en dus ook niet aan de ouder(s) of voogd(en).
-
minderjarigen die wilsonbekwaam ‘ter zake’ zijn (twaalf tot achttien jaar), dat wil zeggen niet in staat zijn tot een redelijke afweging van hun belangen ter zake, worden vertegenwoordigd door de ouder(s) of voogd(en). Zij oefenen het recht op inlichtingen, inzage en afschrift en vernietiging uit.
Recht op informatie voor gescheiden ouder
Inzage door nabestaanden
-
er zwaarwegende aanwijzingen bestaan dat de erflater ten tijde van het verlijden van het testament niet over zijn verstandelijke vermogens beschikte (dus wilsonbekwaam zou zijn geweest); en
-
het aannemelijk is dat opheldering daarover niet op andere wijze kan worden verkregen dan door dossierinzage.
Overdracht van het dossier
Conclusie
Literatuur
- 1.↲KNMG-Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens (2010). Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/Richtlijnen-inzake-het-omgaan-met-medische-gegevens-2010.htm.
- 2.↲KNMG-consult arts en schriftelijke wilsverklaringen (2002). Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/Arts-en-schriftelijke-wilsverklaringen-2002.htm.
- 3.↲KNMG-Praktijkdilemma: welke informatie mogen (gescheiden) ouders over hun kind(eren) ontvangen? (2013). Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/Diensten/KNMG-Artseninfolijn-10/FAQ-Praktijkdilemmas/Casus-Artseninfolijn/Welke-informatie-mogen-gescheiden-ouders-over-hun-kinderen-ontvangen.htm.
- 4.↲KNMG-Advies voor overdracht patiëntendossier bij verandering van huisarts, een actualisering (2008). Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/Advies-voor-overdracht-patientendossier-bij-verandering-van-huisarts-een-actualisering-2008.htm.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.