Remco Vervoorn: “Met supervisie kwam ik in aanraking nadat ik in 2013 docent werd aan de huisartsenopleiding in Leiden. Ik begeleidde de 1e- en 3e-jaars aiossen bij een vast onderdeel waarin een aios vertelt wat de afgelopen week gebeurd is met een patiënt of collega, de zogeheten ervaringsronde. Ik raakte gefascineerd door de vraag hoe artsen kunnen leren van hun ervaringen en van de praktijk.
De ervaringsronde is een opstapje naar de supervisie later in de huisartsenopleiding. Van collega-docenten die supervisor waren, hoorde ik dat de aiossen vaak erg blij zijn met die verplichte supervisie. Dat wilde ik ook en daarvoor had ik de NHG-Kaderopleiding Supervisie en coaching nodig.
Deze kaderhuisartsen geven supervisie, coaching en trainingen aan huisartsen, zoals training in timemanagement, of mijn training Geluk & flow: hoe vind je werkgeluk, hoe bereik je flow in je werk? Het meest geef ik supervisie, omdat ik bij de huisartsenopleiding werk. Ik begeleid intervisie van huisartsen die aiossen begeleiden in hun praktijk. En ik ben mentor van triagisten op de huisartsenpost, ook een soort begeleide intervisie. Daarnaast coach ik.
Je leert reflecteren op het moment zelf
In de kaderopleiding leer je hoe je zorgprofessionals supervisie, loopbaanbegeleiding en coaching geeft en hoe je ze traint in vaardigheden zoals communicatietechnieken. Eerst kijk je mee met een supervisor, dan neem je het over, waarbij deze ervaren supervisor jou begeleidt. In een later stadium krijg je leersupervisie, dat is supervisie over hoe jij supervisie geeft; dan leer je reflecteren op je eigen supervisie.”
Oordeelloos luisteren
“De kaderopleiding is concreet en praktisch. Natuurlijk krijg je theorie over persoonlijkheid en ontwikkeling. Bij coaching kun je theorie gebruiken om iemand een techniek te leren, zoals de kernkwadranten bij samenwerking. Maar zeker bij supervisie gaat het bij uitstek over concrete ervaringen. Hoe beïnvloedt mijn ervaring met verdriet mijn gedrag bij deze verdrietige patiënt? In de kaderopleiding leer je om je eigen ervaringen levend te houden, om die steeds te benutten bij een volgende ervaring. Leren van je ervaring is elke keer anders. Iedere patiënt is anders, en elk consult. Elke ervaring kun je meenemen in een nieuwe ervaring. Zo blijf je je leven lang leren, de kern van supervisie. Dat vind ik fascinerend en mooi.
Wat ik denk ik goed geleerd heb, is reflecteren in het moment zelf. Bijvoorbeeld op het moment dat ik me erger als iemand te laat komt. Door reflectie in het moment kan ik het gedrag vertonen dat ik wil vertonen. Als je je bewust bent van je ergernis en leert nadenken waar die vandaan komt, kun je het gemakkelijker parkeren en je vervolgens verdiepen in de ander. In de kaderopleiding heb ik geleerd om actief en oordeelloos te luisteren.”
Luisterend oor
“Coaches voor Medici is de expertgroep van medisch supervisoren-coaches. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, zoals in de coronacrisis met Luisterend oor. Hierbij bieden we kosteloze coachingsgesprekken aan voor zorgprofessionals, om ze te helpen omgaan met de nieuwe situatie. Wij weten echt wat zij doormaken. Frequente ervaring in de medische sector is ook een vereiste voor registratie. De apothekers en medisch specialisten hebben sinds kort intervisie in hun accreditatie opgenomen en schakelen voor intervisiebegeleiding regelmatig onze kaderhuisartsen Coaching en supervisie in. We zijn een van de weinige organisaties die deze combinatie van deskundigheid en specifieke ervaring bieden.”
Remco Vervoorn, kaderhuisarts Supervisie en coaching in Leiden: “Leren van een ervaring is elke keer anders. Iedere patiënt verschilt, en elk consult, elke ervaring kun je meenemen in een nieuwe ervaring.”
In september 2020 begint de eerstvolgende kaderopleiding Supervisie en coaching, zie coachesvoormedici.nl en NHG.org/kaderopleiding
Reacties
Er zijn nog geen reacties.