Nieuws

Kind niet slimmer bij behandelen subklinische hypothyreoidie zwangere

Gepubliceerd
13 september 2017

Gebruik van levothyroxine bij zwangeren met subklinische hypothyreoïdie heeft geen significant effect op het IQ van het kind. Dat blijkt uit een Britse RCT onder 677 zwangeren. De aandoening wordt doorgaans niet behandeld, maar bij zwangerschap vreest men voor de ontwikkeling van het kind. Britse onderzoekers gingen daarom na wat het effect van de behandeling is.

Volgens de NHG-Standaard Schildklieraandoeningen behandelen we subklinische hypothyreoïdie in principe niet, dus patiënten met een verhoogd TSH (> 4 mU/l ) maar een normaal vrij T4 (11 tot 24 pmol/l). Geldt deze regel ook voor zwangeren?

De New England Journal of Medecine publiceerde onlangs de resultaten van een onderzoek naar het effect van behandeling op de ontwikkeling en het IQ van het kind. De onderzoekers includeerden hiervoor 677 zwangeren (gemiddeld bij 16 à 17 weken zwangerschap) en verdeelden hen over twee groepen. De ene groep had een verhoogd TSH en een verlaagd vrij T4 (subklinische groep), de andere groep had een normaal TSH en een verlaagd vrij T4 (hypothyreoïdiegroep). De helft van de zwangeren kreeg levothyroxine, de andere helft een placebo. In zowel de placebogroep als de groep die levothyroxine kreeg, werd maandelijks de schildklierfunctie gecontroleerd en de medicatie bijgesteld, zodat een normaal vrij T4-niveau werd bereikt in de interventiegroep. Ook in de placebogroep werd de ‘medicatie’ zogenaamd bijgesteld.

Na de zwangerschap werden de kinderen jaarlijks getest op ontwikkeling en gedrag, met een IQ-test op 3- en 5-jarige leeftijd. In de levothyroxinegroepen was de mediane IQ-score op 5-jarige leeftijd 97 voor de subklinische groep (95%-BI 94 tot 99) en 94 voor de hypothyreoïdiegroep (95%-BI 91 tot 95). In de placebogroepen waren de scores respectievelijk 94 (95%-BI 92 tot 96) en 91 (95%-BI 89 tot 93). In elke groep ontbraken er IQ-tests voor 4% van de kinderen.

De onderzoekers vonden geen enkel significant verschil tussen de groepen, ook niet op andere neurocognitieve uitkomsten of incidentie van zwangerschapscomplicaties. Een kanttekening bij dit onderzoek is de relatief late start van de behandeling, gemiddeld bij 17 weken zwangerschap.

Tip: bekijk het filmpje met een samenvatting van het onderzoek, http://www.nejm.org/do/10.1056/NEJMdo005125/full/.

Casey BM, et al. Treatment of subclinical hypothyroidism or hypothyroxinemia in pregnancy. N Engl J Med 2017;376:815-25. Doi: 10.1056/NEJMoa1606205.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen