Nieuws

Komt een nieuwsbericht op het spreekuur… [Redactioneel]

Door
Gepubliceerd
3 december 2019
‘Dokter, ik las in de krant dat er een nieuw middel is voor mijn klachten, is dat iets voor mij?’ ‘Oh, heeft u het bericht bij u? Laten we het eens doornemen,’ is mijn antwoord. Misschien steek ik er wat van op. Maar ik denk ook aan de Volkskrant van afgelopen zomer: ‘Waarom wetenschapsnieuws zo vaak onzin is, en wat we daaraan kunnen doen’.
0 reacties
Ivo Smeele
© Vincent Boon

H&W publiceert honderden wetenschappelijke nieuwsberichten per jaar voor u. Daarbij letten we onder meer op belangen van de auteur (bijvoorbeeld bij probiotica) en of de inhoud peer reviewed is. Veel voorlopige resultaten, zoals gepresenteerd in congresabstracts, halen nooit een peer reviewed publicatie. Maar we kijken ook of de titel en de samenvatting conform de resultaten zijn (‘app lost tekort aan huisartsen op’). Scoren met een schreeuwerige of beschuldigende kop (bijvoorbeeld: ‘registratieplicht massaal ontdoken door onderzoekers’) doen we niet. Ons motto is ‘what you see is what you get’. Wetenschap is kleine stapjes vooruit, en daarmee niet erg spannend (‘geen effect van nieuwe pil, sorry’).

In deze tijd van ferme taal en fact free argumentatie is het van wezenlijk belang om als huisarts goed geïnformeerd te zijn over de actuele wetenschappelijke kennis. André Knottnerus stelt in het artikel De evidence arena (de titel spreekt boekdelen): ‘Te midden van digitale dwaalsporen dient de wetenschap, zeker ook via de huisarts, burgers houvast te bieden en tegelijkertijd open te staan voor tweerichtingsverkeer.’ De wetenschap voedt de praktijk en vice versa. Daarbij dient er ruimte te zijn voor evidence informed besluitvorming, waarbij keuzes mede gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeuren en emoties.

Een aansprekend moreel appel op ons huisartsen. En houvast bieden past bij uitstek bij ons; patiënten hebben al tientallen jaren onafgebroken (zeer) veel vertrouwen in de huisarts.

Ik neem het nieuwsbericht met de patiënt door. En ook al past het (zoals wel vaker) niet bij de klachten en de context van de patiënt, toch verlaat het nieuwsbericht tevreden mijn spreekkamer.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen