Nieuws

Kop in de cloud? [Redactioneel]

Gepubliceerd
1 april 2022
Een terugbelverzoek op een vrijdagavond in een huisartsenpraktijk van een polderdorp. ‘Mag deze 80-jarige meneer nog een keer paracetamol nemen? Heeft nu 3 keer gehad, voelt zich niet lekker vandaag, geen koorts geen alarmsymptomen,’ schrijft de triagist.
0 reacties
Annet Sollie
© Vincent Boon

Aan de telefoon word ik niet veel wijzer: ‘gewoon niet lekker dokter!’, maar ik hoor inderdaad geen alarmsymptomen en stem in met de extra paracetamol. Een uurtje later zit hij nog steeds in mijn hoofd en ik ga toch maar even langs om poolshoogte te nemen.

Zijn vrouw is al gehuld in een mooie roze pyjama, slofjes aan, en hij zit er rustig naast met rode blosjes op zijn wangen. Op mijn verzoek gaan de bretels los en het overhemd uit waardoor hij direct buiten adem raakt. Ik constateer een pneumonie en regel antibiotica. Blij dat ik ben ik gaan kijken!

Als ik terugrijd naar de praktijk vraag ik me af hoe deze casus was verlopen in een gedigitaliseerde praktijk. Als deze patiënt de iPad die nog in de doos in de hoek van de kamer lag al aangezwengeld had gekregen, was het dan goed gegaan? Waarschijnlijk had een digitale vragenlijst geleid tot een akkoord voor paracetamol; er waren immers geen alarmsymptomen.

Context en niet-pluisgevoel blijven belangrijk in ons vak, voor de patiënt en voor ons. We moeten belangrijke huisartsgeneeskundige taken niet zomaar laten overnemen door een algoritme, maar ons meer bemoeien met deze ontwikkelingen en ons inzetten voor nuttige e-health. Hoe? Lees en beluister (podcast!) eens het boeiende interview met Joost Zaat en Anne Loohuis in deze H&W. Twee huisartsen uit verschillende digitale generaties: Joost met een stapel groene kaarten onder de arm en Anne die de app UrinControl ontwikkelde.

Maar hoe weten we nu welke e-health toepassingen relevant en nuttig zijn? Daarover leest u in een samenvatting van het onderzoek van Kasteleyn van Nell in het nieuwsbericht ‘Groot effect maar hoog risico’. Vaak gaat het om gerichte toepassingen zoals het vaststellen van een normaal QT-interval met een 1-afleiding-ecg gekoppeld aan een smartphone (ook in dit nummer). In het artikel van Esther Boudewijns leest u wanneer en hoe u persoonsgerichte zorg ook digitaal kan aanbieden.

Komt u trouwens ook naar het NHG-Congres op 8 april? Ook al mag de kop best meer in de cloud, wij zijn huisarts, dus blijven we met de poten in de klei staan!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen