Nieuws

Nieuw onderzoek naar persoonlijke continuïteit in de huisartsenpraktijk

Door
Gepubliceerd
21 februari 2020
Continuïteit van zorg is een kernwaarde van de huisartsgeneeskunde, maar staat onder druk door diverse veranderingen in het huisartsenvak en de maatschappij. In een recent gestart onderzoek kijken we naar de haalbaarheid en toepasbaarheid van een toolkit gericht op de verbetering van de persoonlijke continuïteit van zorg bij ouderen.
0 reacties
Clone
© Shutterstock

Het is bekend dat persoonlijke continuïteit geassocieerd is met een positief effect op onder andere mortaliteit, therapietrouw, arts-patiëntrelatie, zorggebruik en zorgkosten. 1 6 De laatste jaren komt de persoonlijke continuïteit echter steeds meer onder druk te staan. Zo zijn bijvoorbeeld patiënten en dokters steeds mobieler, werken huisartsen in grotere groepspraktijken en vaker parttime en geven meer patiënten de voorkeur aan snelle toegang dan wachten op de vaste huisarts.

Om de persoonlijke continuïteit te verbeteren ontwikkelden wij in samenspraak met huisartsen, praktijkondersteuners, doktersassistenten en patiënten toolkit voor persoonlijke continuïteit. Dit is een adviserend instrument dat de huisarts helpt bij het opstellen van een verbeterplan voor persoonlijke continuïteit bij ouderen in zijn huisartsenpraktijk. Met een praktijkscan worden problemen op het gebied van continuïteit in beeld gebracht. Aan de hand van het resultaat van de praktijkscan kiest de huisarts uit een selectie van verbetersuggesties met welke suggesties hij aan de slag gaat. Deze zijn gekoppeld aan specifieke stappenplannen waarmee de huisarts een verbeterplan kan opstellen en implementeren in de praktijk.

In het onderzoek, dat loopt van januari 2020 tot januari 2022, gaan dertig huisartsenpraktijken de toolkit gebruiken. De onderzoekers evalueren vervolgens de haalbaarheid, acceptatie en toepasbaarheid van de toolkit voor de huisartsenpraktijk. Het uiteindelijke doel is om de toolkit beschikbaar te maken voor alle huisartsenpraktijken in Nederland. De eerste resultaten worden verwacht in 2023.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen