Een patiënt die uiteindelijk gediagnosticeerd wordt met kanker nadat hij zijn huisarts meerdere malen consulteert voordat hij wordt doorverwezen, is minder tevreden met zijn kankerzorg in het geheel.
Deze conclusie trekken Mendonca et al. in een onderzoek naar de kwaliteit van zorg bij 73.462 kankerpatiënten in Engeland. Patiënten die pas na drie of meer consulten bij de huisarts worden doorverwezen en hun diagnose krijgen, zijn minder vaak tevreden (OR 1,68; 95%-BI 1,60 tot 1,77) over hun huisartsenpraktijk dan patiënten die sneller werden doorverwezen.
Opmerkelijk gezien heeft deze valse start in het traject ook gevolgen voor latere stadia in het behandelingstraject. Patiënten hebben vaker meer negatieve ervaringen bij het ontvangen van hun diagnose. Ze hebben minder vaak vertrouwen in hun specialist en minder vaak vertrouwen in de zorg omtrent kanker in het algemeen.
Volgens de onderzoekers ervaren de patiënten meerdere consulten bij de huisarts als negatief omdat uit eerder onderzoek blijkt dat patiënten met kanker een sterke voorkeur hebben voor snelle onderzoeken.
Een kanttekening bij dit onderzoek is dat er niet gecorrigeerd kon worden voor het stadium van de ziekte waarin de patiënt verwezen werd en het aantal consulten door de patiënt gerapporteerd. Er is evenmin duidelijkheid over de daadwerkelijke dokters-delay. Daarnaast kan er niet gecontroleerd worden of deze groep patiënten misschien al minder vertrouwen had in de medische zorg voordat zij naar de huisarts gingen.
Het leerpunt voor de Nederlandse huisarts is dat wanneer patiënten pas na enkele consulten in het ziekenhuis terechtkomen en de diagnose kanker wordt gesteld, zij negatiever zijn over de geboden kankerzorg in het geheel.
Mendonca SC, et al. Pre-referral general practitioner consultations and subsequent experience of cancer care: evidence from the English Cancer Patient Experience Survey. Eur J Cancer 2015 July 30. doi: 10.1111/ecc.12353.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.