NHG Forum

Oog van de orkaan

Gepubliceerd
2 april 2019
In landen om ons heen consulteren steeds meer patiënten een vreemde huisarts door middel van een videoconsult via een app. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen tussen direct contact met een willekeurige huisarts, en uitgesteld contact met een huisarts met specifieke kenmerken, beschikbaarheid of aandachtsgebieden. Deze huisarts heeft wel altijd toegang tot de medische gegevens van de patiënt en stuurt een verslag naar de eigen huisarts.
0 reacties

E-health wordt genoemd als de mogelijkheid om zelfzorg te stimuleren en zorgkosten te verlagen. Het argument tegen e-health door een onbekende huisarts is vaak fragmentatie van zorg: een andere huisarts die niet op de hoogte is van de achtergrond van de patiënt, minder continuïteit van zorg, meer overbehandeling en consumentisme. Maar is continuïteit? Is dat het soort zorg dat je levert? Continuïteit in persoon doordat je steeds dezelfde dokter ziet? Of is het continuïteit van gegevens, omdat elke behandelende huisarts in je dossier kan kijken en gegevens kan toevoegen? Dat laatste is het geval op onze huisartsenposten, waar de kans dat de huisarts een eigen patiënt tegenkomt 1 op de 300 is. Deze vorm van continuïteit speelt ook bij bovengenoemd videoconsult via een app.

Experimenten starten in Nederland is net zo urgent als in de landen om ons heen. Want we staan in het oog van de orkaan, zoals Urgenda-oprichter Jan Rotmans dat zo mooi omschrijft. Het lijkt alsof alles stilstaat, maar de transities in de maatschappij en de ontwikkelingen in de ICT gaan zo snel dat we ons beter kunnen voorbereiden op de storm die mogelijk over ons heen gaat komen. Dan is het zaak dat we niet alleen een beetje opschieten met de patiënt inzage te geven in zijn dossier, maar er ook voor zorgen dat de patiënt een andere huisarts inzage kan geven wanneer dat nodig is. Een voorwaarde waarmee we continuïteit waarborgen.

Rob Dijkstra

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen