Nieuws

Op weg naar het eeuwige leven

Gepubliceerd
13 november 2019
Het realiseren van onsterfelijkheid kan worden gezien als het ultieme doel van de geneeskunde. Welke arts heeft er nooit stiekem gedroomd de uitvinder te zijn van een pil die dat regelt? Amerikaanse onderzoekers zetten onlangs een stap in de goede richting. Behandeling met recombinant menselijk groeihormoon in combinatie met dehydroepiandrosterone (DHEA) en metformine blijkt te leiden tot opmerkelijke verjonging.
0 reacties

De onderzoekers gingen uit van de idee dat de teloorgang van de thymus met het ouder worden, en de daarmee geassocieerde achteruitgang van het immuunsysteem, verantwoordelijk is voor de verhoogde vatbaarheid voor ziektes waaronder maligniteiten op gevorderde leeftijd. Van groeihormoon was bekend dat het regeneratie van de thymus kan bewerkstelligen. De onderzoekers voegden hieraan DHEA en metformine toe om diabetogene effecten van groeihormoon tegen te gaan. Ze verstrekten daarom deze combinatie van middelen gedurende een jaar aan 9 gezonde vrijwilligers van 51 tot 65 jaar.

Bij de meeste mensen zagen ze op MRI-beelden een toename van het vetvrije deel van de thymus, hetgeen wijst op functioneel herstel. Daarnaast hebben ze veranderingen gemeten in aantallen monocyten en lymfocyten die wijzen op een toegenomen activiteit van het immuunsysteem. De opmerkelijkste bevinding is echter een terugloop van de epigenetische leeftijd die blijkt uit terugloop van de DNA-methylering, berekend met vier verschillende epigenetische klokken. Na een jaar behandeling blijkt het DNA met gemiddeld 2,5 jaar te zijn verjongd, waarvan een half jaar nadien nog 1,5 jaar over is. De auteurs vinden name de terugloop van de GrimAge-klok met 2,1 jaar hoopgevend, omdat deze geldt als een goede verspeller van de levensverwachting.

Zouden we straks allemaal opteren voor zo’n verjongingskuur?

Literatuur

  • Fahy GM, et al. Reversal of epigentic aging and immunosenescent trends in humans. Aging Cell 2019;00:e13028.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen