Nieuws

Pessarium of chirurgie bij prolapsklachten?

Gepubliceerd
8 maart 2022
Prolapsklachten bij vrouwen komen veel voor, de prevalentie is 8 tot 12%. Afhankelijk van de mate van klachten en de wensen van de patiënte zijn de behandelopties onder andere bekkenbodemfysiotherapie, een pessarium en chirurgie. Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt dat zowel een pessarium als chirurgie matig-ernstige prolapsklachten significant kan verminderen. Chirurgie heeft echter de voorkeur bij mictie-/defecatie- en seksuele problemen.
0 reacties

In dit prospectieve multicenteronderzoek werden 539 vrouwen geïncludeerd die door de huisarts waren verwezen met een prolaps van ten minste POP-Q-stadium 2 (dat wil zeggen het diepste punt van het verzakte compartiment is 1 cm of minder verwijderd van het hymen). Van deze vrouwen kregen er 335 (62%) een pessarium en ondergingen er 204 (38%) chirurgie. De chirurgie bestond uit herstel van het verzakte compartiment, bijvoorbeeld voor- of achterwandherstel van een vaginale wandprolaps, en voor uterusprolaps een hysteropexie, gemodificeerde manchester-fothergilloperatie of hysterectomie.  

De gemiddelde leeftijd was 62,8 jaar in de pessariumgroep en 59,3 in de chirurgische populatie. Na 24 maanden follow-up rapporteerden 134 (84%) vrouwen uit de operatieve groep veel tot zeer veel verbetering op een 7-punts Likert-schaal ten opzichte van 180 (74%) vrouwen in de pessariumgroep (95% BI 1,4 tot 17,3%; p < 0,01). Van de pessariumgebruiksters stopten echter 102 (30%) vrouwen het gebruik door bijwerkingen of onvoldoende reductie van de klachten. Van deze vrouwen ondergingen er 79 alsnog chirurgie. In de operatieve groep kregen 22 vrouwen (11%) een additionele behandeling: 14 vrouwen ondergingen opnieuw chirurgie en 8 vrouwen kregen alsnog een pessarium. 

Beide behandelingen verminderen de klachten maar hebben ook behoorlijke nadelen. Complicaties van chirurgie zijn recidiverende prolapsklachten (36% bij 10 jaar follow-up), nieuw ontstane stressincontinentie en nieuwe dyspareunie (beide 10%). Verder wordt 17% van de vrouwen uiteindelijk nog een keer geopereerd. Bijwerkingen van pessaria komen voor bij 54% van de vrouwen: expulsie, ongemak, drukulcera, mictieproblemen en toegenomen vaginale fluor.  

Beide behandelopties geven dus een duidelijke vermindering van prolapsklachten, waarbij een lichte voorkeur bestaat voor chirurgie. Gezien de veelvoorkomende nadelen van beide behandelingen is het echter belangrijk de voors en tegens goed te bespreken. Zo lijkt chirurgie effectiever bij mictie- en/of defecatieproblemen en bij seksueel actieve vrouwen. Bovendien toonde dezelfde onderzoeksgroep onlangs aan dat vrouwen die voor chirurgie niet seksueel actief waren een 2,6 keer hogere kans hadden om na de ingreep wel seksueel actief te worden. 

Literatuur

  • Van der Vaart LR, et al. Pessary or surgery for a symptomatic pelvicorgan prolapse: the PEOPLE study, a multicentre prospective cohort study. BJOG Open Access 24 September 2021.
  • Van der Vaart LR, et al. Female sexual functioning in women with a symptomatic pelvic organ prolapse. A multicenter prospective comparative study between pessary and surgery. The Journal of Sexual Medicine 2022;19:270-9.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen