Een goede ouder-babyrelatie is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Huisartsen zijn betrokken bij de zorg voor jonge gezinnen en daarom in staat om vast te stellen of de ouder-babyrelatie zich goed ontwikkelt. Wat moet je doen als het niet goed gaat? In deel 1 van deze podcast spreekt Femke Veldman hierover met Marloes Gerrits, kaderhuisarts ggz. Zij bespreken de ontwikkeling van de ouder-kindrelatie aan de hand van een casus, waarbij Gerrits praktische tips geeft. In deel 2 spreekt Femke Veldman met Heleen Mülder, Infant Mental Health-specialist, klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsychotherapeut. Heleen Mülder gaat dieper in op de relatie tussen ouder en baby. Zij staat vooral stil bij de vraag: hoe gaan ze om met pijn en stress, en hoe met plezier? Mülder constateert ook: als je er vroeg bij bent, kan de hulp kort zijn.
Verder is er in deze podcast aandacht voor acute gastro-enteritis, een aandoening die bijna elk kind onder de 5 jaar wel een keer treft. Deze kinderen braken vaak en dan heeft de standaardbehandeling, orale rehydratietherapie, geen effect meer. Wat te doen? Het was al bekend dat ondansetron in de tweede lijn effectief is in het verminderen van braken. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt nu dat dit ook geldt voor de eerste lijn. Marco Krukerink sprak hierover met Anouk Weghorst, de eerste auteur van het artikel. Zij legt uit dat de huisarts eenmalig ondansetron kan geven aan brakende kinderen met gastro-enteritis op de huisartsenpost. Kinderen stoppen eerder met braken, ouders verzuimen minder van hun werk en de eigen huisarts wordt minder vaak opnieuw benaderd. Daardoor vermindert de zorgdruk bij brakende kinderen met acute gastro-enteritis.
Tot slot bespreken Femke Veldman en Tessa Dijksman de nieuwsberichten van het meinummer. Een greep uit het aanbod: ziektes opsporen met een thuistest, online aanpak van de combinatie depressiviteit en alcoholmisbruik, en de klachten van obese kinderen. Dat laatste nieuwsbericht bevat een verrassing: Hevy Hassan, de eerste auteur van het besproken onderzoek, licht het begrip BMIz zelf nog even toe.
Reageren op onze podcast?
Mail naar redactie@nhg.org.
Meer podcasts van H&W beluisteren?
-
E-health-toepassingen in de huisartspraktijk, een dubbelinterview (apr. 2022)
-
Observaties en lessen van een interventie in risicovol opiaatgebruik (apr. 2022)
-
NHG-Standaard Langdurige klachten na COVID-19 (apr. 2022)
-
NHG-Standaard Acuut coronair syndroom (apr. 2022)
-
ACP - Praten over toekomstige zorg, hoe doe je dat? (mrt. 2022)
-
Regioverschillen bij euthanasie (mrt. 2022)
-
Herziene NHG-Standaard Dermatomycose (mrt. 2022)
- En meer...
Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.