Samenvatting
De kern
-
Een wilsverklaring dient ertoe eventuele beslissingen over medische behandeling en verzorging in de toekomst, in geval van wilsonbekwaamheid, te beïnvloeden of aanwijzingen te geven over het handelen van anderen na de dood van de opsteller. Schriftelijke wilsverklaringen moeten uit vrije wil, weloverwogen en op een moment waarop de opsteller wilsbekwaam is tot stand zijn gekomen.
-
Een negatieve wilsverklaring houdt een weigering van de patiënt in om behandeld te worden. Artsen dienen deze in beginsel te respecteren.
-
Een positieve wilsverklaring betreft het verzoek van de patiënt om bepaalde handelingen uit te voeren of om een behandeling te starten of voort te zetten. Een arts is niet verplicht zo’n verzoek in te willigen.
-
Door middel van een schriftelijke machtiging geeft de patiënt aan door wie hij wil worden vertegenwoordigd als hij wilsonbekwaam is geworden. Als er een curator of mentor aan de patiënt is toegewezen, dan is deze volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst de vertegenwoordiger.
-
De huisarts zorgt voor registratie in het patiëntdossier en voor overdracht aan de huisartsenpost en andere betrokken zorgverleners.
Inleiding
Definities
Schriftelijke wilsverklaring
Wils(on)bekwaam
Soorten wilsverklaringen
Toekomstige beslissingen over zorg en behandeling
Euthanasieverklaring
Aanwijzingen voor anderen na de dood van de opsteller
Aanwijzen van een vertegenwoordiger
Vormeisen
Kader 1 Overzicht van de onderdelen van een wilsverklaring
-
Titel: niet-reanimerenverklaring, euthanasieverklaring, behandelverbod of machtiging.
-
Naam en geboortedatum van de opsteller.
-
Specificatie van de wilsverklaring: nadere uitwerking van de omstandigheden waarop de wilsverklaring van toepassing is.
-
Persoonlijke aanvulling: de patiënt kan hier zo nodig de wilsverklaring op persoonlijke titel toelichten.
-
Risicoaanvaarding: de opsteller is zich bewust van en aanvaardt de consequenties bij uitvoering van de wilsverklaring.
-
Herroeping van eerdere verklaringen: eerdere soortgelijke verklaringen komen bij ondertekening van deze wilsverklaring te vervallen.
-
Deponering: beschrijving van wie – patiënt en/of huisarts – zorg draagt voor overdracht aan gemachtigde(n) en andere zorgverleners.
-
Volmacht: beschrijving van wie als gemachtigde is aangewezen
-
Ondertekening: plaats, datum en handtekening van opsteller.
Registratie en overdracht
Kader 2 Handleiding voor verwerking van de wilsverklaring5
-
Noteer in memo- of attentieregel ‘wilsverklaring aanwezig’ en specificeer naar soort.
-
Maak episode A20 aan en vul daar de wilsverklaring in.
-
Scan de verklaring en koppel deze aan de episode wilsverklaring.
Beschouwing
Conclusie
-
Door middel van een schriftelijke wilsverklaring geeft de opsteller instructies over de behandeling die hij onder gespecificeerde omstandigheden in de toekomst wel of niet wenst te ondergaan.
-
Schriftelijke wilsverklaringen dienen uit vrije wil, weloverwogen en op een moment waarop de opsteller wilsbekwaam is tot stand te zijn gekomen.
-
Een negatieve wilsverklaring betreft een weigering van de patiënt om behandeld te worden. Artsen zijn in beginsel verplicht een dergelijk behandelverbod te volgen.
-
Een positieve wilsverklaring behelst het verzoek van de patiënt om bepaalde handelingen uit te voeren of om een behandeling te starten of voort te zetten. Het is aan de huisarts om te beoordelen of hij aan het verzoek kan voldoen, maar hij is daartoe niet verplicht.
-
Door middel van een schriftelijke machtiging geeft de patiënt aan door wie hij wil worden vertegenwoordigd als hij eenmaal wilsonbekwaam is geworden. Een mentor of curator gaan echter altijd voor.
-
De huisarts registreert in het patiëntdossier de aanwezigheid van een schriftelijke wilsverklaring en zorgt voor overdracht aan de huisartsenpost en andere betrokken zorgverleners.
-
De noodzaak om besluitvorming rond het levenseinde tijdig ter sprake te brengen vergt van de huisarts een proactieve en anticiperende houding.
Dankwoord
Literatuur
- 1.↲↲↲↲LESA. Anticiperende besluitvorming over reanimatie bij kwetsbare ouderen (2013). Te vinden op: http://www.nhg.org/downloads/lesa-anticiperende-besluitvorming-over-reanimatie-bij-kwetsbare-ouderen-pdf.
- 2.↲↲↲↲↲↲↲↲↲↲↲↲↲↲Arts en schriftelijke wilsverklaringen (2002). Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/Dossiers-9/Themadossier-Levenseinde/Wilsverklaring.htm.
- 3.↲↲Implementatie van de WGBO: van wet naar praktijk (2004). Te vinden op: www.knmg.nl/wgbo.
- 4.↲Handreiking voor de beoordeling van wilsbekwaamheid (2007). Te vinden op: http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/brochures/2007/01/01/handreiking-voor-de-beoordeling-van-wilsbekwaamheid/handreikingbeoordelingwilsonbekwaamheiddec2006.pdf.
- 5.↲↲↲Lambregtse C. Praat met patiënten over het levenseinde, wel of niet reanimeren. Dokter 2013;25:22-6.
- 6.↲↲KNMG. Handreiking tijdig spreken over het levenseinde (2012). Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/Publicaties/KNMGpublicatie/Handreiking-Tijdig-spreken-over-het-levenseinde-2012.htm.
- 7.↲Van Wijlick E, Wigersma L, Van Dieten E. 11 spelregels voor het praten over het einde. Med Contact 2011;33/34:1968-70.
- 8.↲KNMG themadossier levenseinde. Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/Dossiers-9/Dossiers-thematrefwoord/Levenseinde.htm.
- 9.↲Artseninfolijn van de KNMG, telefoonnummer: 030 – 282 33 22 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur).
- 10.↲Thuisarts.nl. Te vinden op: http://www.thuisarts.nl/levenseinde.
- 11.↲KNMG-publicatie: Levenseinde: praat op tijd met je dokter over wat je wil en of dat kan. Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/Nieuws/Nieuwsarchief/Nieuwsbericht-1/Levenseinde-Praat-op-tijd-met-je-dokter-over-wat-je-wil-en-of-dat-kan.htm.
- 12.↲KNMG-brochure Spreek op tijd over uw levenseinde. Te vinden op: http://knmg.artsennet.nl/web/file?uuid=d9cba7e6-065b-416e-9b0b-609fec346e0c&owner=a8a9ce0e-f42b-47a5-960e-be08025b7b04&contentid=116526
Reacties
Er zijn nog geen reacties.