De resultaten zijn gebaseerd op een retrospectief onderzoek onder 500 willekeurig geselecteerde triggerfingerpatiënten (754 triggerfingers) die in de periode van januari 2016 tot april 2020 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden behandeld voor 1 of meerdere triggerfingers. De auteurs beoordeelden een chirurgische ingreep binnen 12 maanden na de laatste injectie als falen van de injectiebehandeling. Zij analyseerden de invloed van patiënt- en triggerfingergerelateerde factoren op het effect van de injectiebehandeling met een regressieanalyse.
Uitkomsten
De injectiebehandeling was in 37,9% van de gevallen niet effectief. Geassocieerd met een hogere kans op alsnog een chirurgische ingreep waren: vrouwelijk geslacht (OR 1,9; 95%-BI 1,2 tot 2,9), Quinnell-graad IV van de triggerfinger (OR 16; 95%-BI 1,7 tot 54,0) en een derde injectie (OR 2,0; 95%-BI 1,1 tot 3,9). Daarentegen bleken een hogere leeftijd (OR 0,98; 95%-BI 0,96 tot 0,99) en roken (OR 0,39; 95%-BI 0,24 tot 0,64) te zijn geassocieerd met een lagere kans op alsnog een chirurgische ingreep.
Advies
Hoewel er mogelijke enige selectiebias is, concluderen de auteurs dat de behandeling van triggerfingers met een corticosteroïdinjectie in een substantieel deel van de gevallen faalt. Zij stellen ook dat meerdere patiënt- en triggerfingergerelateerde factoren effect hebben op de uitkomst van de injectiebehandeling. Het is raadzaam om deze factoren mee te nemen in de besluitvorming hoe triggerfingers bij de diverse patiënten moeten worden behandeld.
Lees meer over het onderzoek Factors associated with conversion to surgical release after a steroid injection in patients with a trigger finger van C. van den Berg, et al.
Literatuur
- Van den Berg C, et al. Factors associated with conversion to surgical release after a steroid injection in patients with a trigger finger. Bone Joint J 2022;104-B:1142-7.
Reacties (5)
In reactie op het artikel “Injectie werkt vaak onvoldoende bij een triggerfinger” het volgende:
Ik vraag mij af waar om de titel op deze manier is vormgegeven, je zou ook kunnen zeggen dat een injectie in de meerderheid van de gevallen effectief is (62,1%) dus waarom zou je het als huisarts niet een keer proberen?
Nog los van het feit dat het hier willekeurig geselecteerde en naar de tweedelijn verwezen patiënten betreft. Als ik verder lees dat een roker een kleinere kans heeft op alsnog een operatie, vraag ik mij toch echt af wat de waarde van dit onderzoek is en of de titel recht doet aan de werkelijkheid.
De koppensnellers onder ons zullen het nu misschien niet eens meer proberen en dat is toch eigenlijk wel jammer.
Moeten we niet allemaal passende zorg leveren op de juiste plek?
NB ik zie dat de titel online reeds is aangepast, dank.
Ralph laven
- Login om te reageren
Reactie geplaatst namens de redacteur die dit nieuwsbericht schreef (Mirrian Hilbrink).
Eens dat de titel een pessimistische insteek had en deze hebben we daarom gewijzigd in een positievere boodschap (Was eerst: "Injectie werkt vaak onvoldoende bij triggerfinger"). Dit onderzoek pleit niet tegen het geven van injecties, maar bij recidiverende klachten na de eerste injectie kan mogelijk eerder besloten worden voor een operatie indien patiënt voldoet aan de risicofactoren op een niet blijvend effect van een injectie zoals beschreven in het artikel.
Mirrian Hilbrink, redacteur H&W
- Login om te reageren
Inderdaad jammer van de titel ; suggereert een veel slechtere uitkomst dan beschreven. Vooral voor een 1e lijns bericht had de titel toch wel anders geframed mogen worden. Waarom zulk pessimisme ?
- Login om te reageren
Sorry voor het lomp verwoorden: maar wat een slechte kort-door-de-bocht conclusie!
De 2elijns patiëntenpopulatie is heel anders dan in de eerste lijn. Dat ze het nog hebben over ‘mogelijk een selectiebias’ vindt erg eufemistisch.
Laat ze retrospectief in de huisartspraktijk maar kijken wat het slagingspercentage is. Dat is veel hoger (er vanuit gaande dat de huisarts bekwaam is in injecties).
Ik heb >6 jaar plastische chirurgie ervaring en daarna ondertussen 8 jaar huisarts ervaring. Het percentage dat doorgestuurd wordt naar de 2e lijn al duidelijk < dan 50%. Als daar ook nog eens een groot deel niet van geopereerd wordt... u mag zelf de conclusie trekken.
1 van de conclusies zou kunnen zijn: als de huisarts betere injectietechniek heeft, dan kan 60% minder worden verwezen.
En injecteren ze daar altijd met A10 zoals in onze standaard? Of toch ook vaak met A40?
- Login om te reageren
De titel van dit nieuwsbericht klinkt een beetje negatief, maar als in 60% van de gevallen van een triggerfinger na injectie geen operatie meer nodig is, vind ik dit een goede score voor een injectie die in de huisartsenpraktijk eenvoudig en zonder noemenswaardig risico kan worden toegepast!
- Login om te reageren