Nieuws

Stevig in het zadel

Gepubliceerd
1 december 2015
Eind jaren zeventig namen we het SOAP-systeem over van de Britse collega’s. De A van assessment werd bij ons vervangen door de E van evaluatie. Vijfentwintig jaar geleden noteerde je een consult op de groene kaart S/ keelpijn; O/lichte roodheid, klieren; E/keelpijn; P/exp. Dat paste met een beetje mazzel op één regel. Met de introductie van de computer, maakte ruimte niet veel meer uit en werden ook ander eisen aan het noteren van een consult gesteld. De E-regel moest met ICPC worden gecodeerd. Probleemlijsten moesten actueel zijn en episodegewijs registreren deed zijn intrede. Na een voorzichtige introductie heeft het SOEP-systeem zijn plaats geheel bewezen. Aan de S, O, E en de P werd niet getornd. Stevig in het zadel, zou je zeggen…
Tot nu dan. In deze H&W begint Roelf Norg een discussie. Voldoet de SOEP nog wel aan de eisen van deze tijd? De huisartsgeneeskunde is de laatste decennia sterk veranderd. Moet er in de SOEP geen ruimte worden vrijgemaakt zodat ook andere aspecten van het consult systematisch een plek krijgen in het HIS? Hij wil het SOEP-systeem uitbreiden met een (I) ingang en een (K) kernregel. Redactielid, aiotho en informaticus Annet Sollie noemt in haar commentaar nog een paar letters die er aan toegevoegd zouden kunnen worden, zoals (D) doel consult en (T) triageverslag. En moet er ook plek gemaakt worden voor nieuwe consultvormen, zoals het e-consult? Het zal niet lang meer duren voordat patiënten inzage krijgen in hun dossier en zelf ook informatie in het HIS kwijt willen. Annet Sollie roept u op om mee te denken over wat er nodig is om het SOEP-systeem toekomstbestendig te maken. Heeft u wensen of ideeën? Laat het ons weten!

H&W eerste plaats Nederlandstalige Google Scholar

In een eerder redactioneel noemde ik de h-index als kwaliteitsmeter voor onderzoekers. Er bestaat ook zo’n kwaliteitsmeter voor tijdschriften: Google Scholar. Dit is een internetzoekmachine die de volledige tekst van wetenschappelijke artikelen van verschillende disciplines doorzoekbaar maakt. Het bevat de meeste online peerreview-tijdschriften van de grootste Europese en Noord-Amerikaanse wetenschappelijke uitgevers van Europa, plus wetenschappelijke boeken en andere tijdschriften die niet met peerreview werken. Huisarts en Wetenschap staat bij de Nederlandstalige Google Scholar op de eerste plaats. De Engelstalige top drie bestaat uit Nature, New England Journal of Medicine en Science. De ranking is tot stand gekomen op basis van de meest geciteerde artikelen in de laatste vijf jaar. Bij de totstandkoming van deze score kun je allerlei kritische vragen stellen, zo ook wat deze ranking precies zegt. Wij staan dan ook niet te juichen, maar zijn wel blij verrast. Het betekent in elk geval dat mensen onze artikelen weten te vinden en ze waardevol vinden om als referentie gebruiken. Ondertussen gaan we gewoon door met het maken van een goed en toegankelijk blad.
Just Eekhof

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen