Praktijk

Teledermatologie in de praktijk

Gepubliceerd
10 juli 2007

Samenvatting

Tijdens haar differentiatiestage zette aios Astrid Faassen teledermatologie op in haar stagepraktijk in Ravenstein. Ze doet verslag van de werkwijze en haar ervaringen.

Van de redactie:

In de rubriek Aios doen verslag geeft In de praktijk ruimte aan artsen in opleiding tot specialist huisartsgeneeskunde die willen berichten over het onderzoek of verbeteringsproject dat zij in hun stagepraktijk hebben uitgevoerd. De artikelen worden wel geredigeerd, maar de inhoud ervan blijft geheel het gedachtegoed van de auteur. Soms bereikt een verbeteringsproject niet (meteen) het beoogde doel, maar kunnen toch de opzet en uitvoering goed zijn geweest. Ook dan kan hiervan verslag worden gedaan.

Tijdens mijn stage in het ziekenhuis, waar ik lekker bezig was met huiden voelen en smeerseltjes uitproberen, kwam ook het onderwerp teledermatologie ter sprake. Het is een betrekkelijk nieuwe werkwijze waarbij de huisarts in de praktijk digitale foto’s maakt van de dermatose waarover hij onzeker is. Deze worden samen met een invulblad over de patiënt en zijn klacht gemaild naar een dermatoloog, die aan de hand van de foto een diagnose kan stellen en/of adviezen kan geven. Zo blijft de patiënt een verwijzing naar het ziekenhuis (met wachttijden!) bespaard en krijgt de huisarts direct feedback op zijn handelen (inclusief de kwaliteit van de foto’s).

Aanvankelijk had ik niet veel zin in het opzetten van teledermatologie. Ik zag me al tobben met onwillige computersystemen en bellen naar dermatologen, zorgverzekeraars, servicedesks en de fotovakhandel. Maar het bleek bij nader inzien helemaal niet zo moeilijk te zijn dit te regelen, want het wiel was al voor me uitgevonden. Er bestaan verschillende organisaties die teledermatologie aanbieden.1 Je moet alleen beschikken over internet, een digitale camera en een vakgroep Dermatologie die meewerkt. Je meldt je aan via de website en krijgt een duidelijk werkboek en een contract toegestuurd. Aanmelden is gratis en er bestaat een tarief voor de huisarts voor het insturen van een consult. TCCN betaalt voor de consulten aan huisarts en dermatoloog en declareert dit bij de zorgverzekeraar. Daarnaast wordt het huisartsenconsult op de gebruikelijke wijze berekend. Er is een nascholingsmodule waarbij steeds een ‘casus van de maand’ wordt gepresenteerd. Het werkboek beschrijft waar je computer aan moet voldoen en geeft handige tips voor de camera en het fotograferen (bijvoorbeeld: de macrostand gebruiken, niet flitsen, blauwe achtergrond bij rode dermatose). Ook worden de indicaties voor teledermatologie besproken. Zo zijn gepigmenteerde laesies minder geschikt omdat deze op foto niet goed te beoordelen zijn en vaak ook met de dermatoscoop bekeken moeten worden.

Binnen een aantal weken hadden we de eerste consulten al digitaal ingestuurd. Dermatologen uit het ziekenhuis in Veghel beoordeelden onze foto’s en hielpen ons zeer goed verder. Binnen drie dagen krijg je al een mailtje dat het antwoord voor je klaarstaat op de site. Eén keer had de dermatoloog zelfs op vrijdagavond geantwoord… aan kantoortijden niet gebonden! Zie onderstaand vier aangeboden casussen ter illustratie.

Terugkijkend ben ik enthousiast geworden over teledermatologie. Het is prettig om snel een specialistische mening te hebben, waardoor het empirisch toepassen van een therapie verminderd wordt. Ook heb ik het gevoel dat mijn kennisniveau omhoog is gegaan, zeker ook door de casusgerichte nascholingsmodule. En tot slot is het nooit weg dat je leert goede digitale foto’s te nemen. Ook de patiënten waren enthousiast; de meesten vonden het leuk om op de foto te gaan, en ook waren ze er positief over dat ze niet naar het ziekenhuis hoefden. Voor mij voldoende redenen om gebruik te blijven maken van deze service voor dokter en patiënt!

Astrid Faassen, (inmiddels) huisarts

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen