Nieuws

Toename resistentie tegen azitromycine bij Mycoplasma genitalium

Gepubliceerd
29 augustus 2023
Mycoplasma genitalium is een soa die meestal geen behandeling behoeft. Daarom wordt er niet standaard op getest. Als bij mannen met langdurige uretritisklachten door M. genitalium toch behandeling is gewenst, moeten we rekening houden met de toegenomen resistentie tegen azitromycine. Dat blijkt uit een recent Nederlands eerstelijnsonderzoek.
0 reacties
Mycoplasma
Wees terughoudend met testen en behandelen van de soa M. genitalium.
© Shutterstock

De onderzoekers wilden nagaan wat de prevalentie van M. genitalium is bij patiënten die met klachten of voor contactonderzoek de huisarts bezochten. Tussen januari 2018 en december 2021 onderzochten zij alle urine-, vaginale en urethrale monsters van 1500 huisartspraktijken uit voornamelijk Zuidwest-Nederland op M. genitalium, Chlamydia trachomatis en Neisseria gonorrhoeae.

Prevalentie

De prevalentie van M. genitalium onder de 7411 vrouwelijke patiënten (mediane leeftijd 29,4 jaar) was 6,7% en onder de 5732 mannelijke patiënten (mediane leeftijd 30,4 jaar) 3,7%. De prevalentie van C. trachomatis en N. gonorrhoeae was respectievelijk 7% en 0,8% bij de vrouwen, en 5,5% en 1,7% bij de mannen. M. genitalium kwam voor als co-infectie met C. trachomatis bij 1,4% van de vrouwelijke en 0,7% van de mannelijke patiënten. In 2021 was de prevalentie van M. genitalium 4,1% in een vergelijkbare populatie; er lijkt dus sprake van een lichte stijging.

Groeiende resistentie

Bij 202 positief geteste monsters op M. genitalium keken de onderzoekers naar resistentiegeassocieerde mutaties voor azitromycine (antibioticum van eerste keus) en fluorchinolonen (antibiotica van tweede keus). Zij vonden mutaties in respectievelijk 73,8% en 9,9% van de monsters. Deze percentages zijn fors hoger dan in 2021 (toen respectievelijk 41% en 8,1%).

Wees terughoudend

De gevonden mutaties correleren niet direct met therapiefalen, maar verhogen wel de kans daarop. Als we besluiten M. genitalium te behandelen, dan moeten we dus vaker beducht zijn op therapiefalen en in dat geval overleggen met de microbioloog en eventueel een resistentiebepaling doen. De resultaten van dit onderzoek ondersteunen het advies om terughoudend te zijn met testen en behandelen, ook om verdere resistentievorming tegen te gaan.

Voetnoten

  • Met dank aan Alje van Dam, microbioloog, voor interpretatie van de resistentiedata.

Literatuur

  • Yusuf E, et al. Epidemiology of Mycoplasma genitalium and Trichomonas vaginalis in the primary health care setting in the Netherlands. Epidemiol Infect 2023;151:e79.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen