Sledsens heeft een duopraktijk in Limburg met een jonge populatie. “Een groot deel van onze populatie maakt gebruik van computers, apps en e-health. Drie jaar geleden maakten we dan ook de voor ons logische stap om het zelf online maken van afspraken aan te bieden als service. Daar wordt overigens niet veel gebruik van gemaakt, zo’n vijf tot acht keer per week. Bijna iedereen belt nog gewoon naar de praktijk. We vertellen patiënten dat deze mogelijkheid er is maar dat ze bij spoedgevallen altijd moeten bellen. Dat staat ook op de website duidelijk vermeld. Het ontlast de assistente, die minder afspraken hoeft te plannen. Ook is het fijn dat mensen online de klacht al genoteerd hebben. De ervaring leert dat het meestal goed gaat, dat lees ik ook terug in de reacties op HAweb. Patiënten zijn doorgaans heel goed in staat om in te schatten of iets wel of niet spoed is. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. In onze praktijk hebben mensen die online een afspraak maken meestal een of twee klachten.
Met mijn HIS-leverancier wil ik kijken of ik via het HIS mensen nog meer kan helpen bij zelftriage, bijvoorbeeld door te verwijzen naar Thuisarts.nl of een ‘Moet ik naar de dokter-app’. Het zou helemaal mooi zijn als patiënten zelf kunnen kiezen welke hulpverlener ze nodig hebben, zoals de praktijkondersteuner voor hun diabetescontrole of de assistente voor een uitstrijkje. Ik zie mogelijkheden.”
►De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.
Heeft u ook een vraag of opinie?
Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!
Mensen maken zelf goede keuzes
Gelukkig zijn patiënten slimmer dan we denken. Toen we jaren geleden begonnen met de online afspraken waren we inderdaad bang dat zwetende, misselijke mensen met druk op de borst en een zware linkerarm een afspraak via de site zouden maken. Een eenvoudige herinnering dat men voor spoed moet bellen (om ingedekt te zijn) is echt voldoende. Mensen maken zelf goede keuzes.
Het heeft wel enig nut om de afspraken even langs te lopen. Soms staan er hele verhalen of duidelijk meer klachten omschreven en dan kan beter wat meer tijd gemaakt worden. Of het zijn ouders die via hun account een afspraak voor een kind maken en dan kan beter het goede dossier voorgezet worden.
Huisarts in Utrecht
Tijdsduur inschatten
We hebben hier al vanaf 2012 e-afspraken, waarbij ik nog nooit iemand heb gezien waarvan ik dacht: die had eerder moeten komen of dit is spoed, dus 112(!). Negentig procent van de webafspraken bekijk ik pas een minuut van tevoren. Wel verleng ik soms handmatig vooraf de contactduur bij mensen van wie ik weet dat ze hun tijdsduur altijd verkeerd inschatten. Maar ik loop ze niet allemaal langs. Ons systeem staat trouwens toe om last minute een afspraak te maken.
Huisarts in Overijssel
Verwijzen naar Thuisarts.nl
Binnen de website van Pharmeon kun je patiënten verwijzen naar http://thuisarts.nl/ voordat ze de afspraak maken. Onze assistentes kijken iedere dag naar de afspraken die er gemaakt zijn en bellen 1 op de 100 patiënten na omdat het niet zou kloppen. Weinig werk dus. Dit gaat altijd over logistiek en niet over medische dingen. Patiënten hebben zoveel keus om medische hulp te krijgen, laten we nou niet doen alsof patiënten niet kunnen bepalen waarvoor en wanneer die hulp nodig is.
Huisarts in Noord-Brabant
In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van de standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.