NHG Forum

‘Uitbehandelde’ hypochondrie [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
3 februari 2020
Aios Lisan van Gorp werkt in een praktijk in een achterstandswijk van een grote stad. Daar kwam ze in aanraking met een patiënte met hypochondrie en OCD, die al meermaals behandeld en opgenomen is geweest zonder resultaat.
0 reacties
Glas met pillen
© Adam Niescioruk, Unsplash

Lisan van Gorp: “Momenteel belt de patiënte een aantal keer per dag naar de praktijk en staat meerdere keren per week zonder afspraak op de stoep om gezien te worden. Zij is op geen enkele manier gerust te stellen. Ook bezoekt zij in zeer hoge frequentie de huisartsenpost met dit probleem tijdens diensturen. Ze heeft deze aandoeningen al jaren maar de laatste twee jaar is het erger geworden. Momenteel is de situatie onhoudbaar. Een GGZ-opname zit er voorlopig niet meer in omdat ze daar uitbehandeld is.”

Van Gorp legt uit: “Met de artsen hebben we onderling afgesproken dat we haar af en toe aanhoren, maar geen lichamelijk onderzoek doen omdat dit haar hypochondrie voedt. Ze wordt steeds dwingender en is moeilijker naar huis te sturen. Ze gaat in de wachtkamer zitten en eist dat ze gezien wordt. Wanneer we haar gesproken hebben, is ze nog niet bij de voordeur of ze begint weer van voor af aan. Soms moet ze daarom standvastig naar buiten gedirigeerd worden en staat ze huilend voor de praktijkdeur aan te bellen. Schrijnend om te zien. Als je als huisarts hier jarenlang mee te kampen hebt, verlies je misschien het vertrouwen dat je iets vindt om haar te kunnen helpen. Moeten we dan maar wachten tot de maatschappelijke teloorgang dusdanige vormen aanneemt dat ze alsnog gedwongen kan worden opgenomen? Of tot ze zelf uit ellende een einde aan haar leven maakt?”

Uit de reacties merkt Van Gorp dat er veel herkenning is. “Helaas zit dé oplossing er nog niet tussen, maar ik wil wel dingen gaan uitproberen, zoals de inzet van een PIT-verpleegkundige (psychiatrische intensieve thuiszorg). Ook de suggestie om Krachtige basiszorg te gebruiken is het proberen waard.”

►De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Krachtige basiszorg

Huisarts in Utrecht: Wanneer iemand in de ‘ziektezorg’ is uitbehandeld, blijft het ondersteunen bij het ‘zorgdragen voor eigen gezondheid’ over. Zo is het in ons nieuwe zorgstelsel bedacht en door wetten geregeld. Dit kun je als huisarts niet alleen, het is een gedeelde verantwoordelijkheid en organiseer je samen met alle partners in de wijk rondom de zorgvrager. Een praktijkvoorbeeld is te vinden op de website krachtigebasiszorg.nl/wat-kun-je-zelf-doen.

Meekijkconsult

Huisarts in Zuid-Holland: Pas had ik een vergelijkbare casus met een recent bij ons ingeschreven patiënte. Ze liep al langere tijd bij de psychiater met de diagnose angststoornis en hypochondrie, had veel specialisten bezocht, en was op geen enkele manier gerust te stellen. Dat ze zelfs voor een korte tijd niet gerust te stellen was, klopte naar mijn gevoel niet. Ik heb een meekijkconsult geregeld en samen met een psychiater gekeken. De conclusie was: depressie met psychotische kenmerken, dus geen hypochondrie maar hypochondriewaan. Zij heeft TCA en antipsychotica gekregen en je kunt nu normaal met haar communiceren. Ik zie een ander mens in mijn spreekkamer.

PIT-verpleegkundige

Huisarts in Noord-Brabant: Onze aanpak is telefoon en consulten begrenzen: één keer per dag bellen en één keer per week een consult. Samen met begeleiding door een PIT-verpleegkundige vanuit de GGZ gaat het al langere tijd goed (wel met heel veel zorgconsumptie natuurlijk). Voor mezelf helpt de mantra: niemand belt voor z’n lol naar de huisarts. Repeat: niemand belt voor z’n lol naar de huisarts. Repeat, et cetera. Er is wel degelijk sprake van lijdensdruk.

Meer informatie

Heeft u ook een vraag of opinie?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van de standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen