Monique Bhogal-Statham, huisarts in Schiedam en wetenschappelijk docent/opleider Erasmus MC, plaatst een vraag over wietolie op HAweb Ledenforum. ‘Patiënten in de terminale fase zijn vaak ten einde raad. Deze vrouw vroeg mij of wietolie kon helpen. Ik zei eerlijk: ik weet het niet, ik zoek het voor je uit. Van PubMed werd ik niet wijzer. Dan is HAweb een uitgelezen forum, ik zit er vaak in te neuzen. Ik kreeg ook veel reacties.’
Het is een van de discussies op HAweb die zullen leiden tot een NHG-Standpunt Cannabis dat nogal wat stof doet opwaaien.
Monique Verduijn, NHG-specialist farmacotherapie, meldt in dagblad Trouw van 26 juni 2018 dat er te weinig onderbouwing is om cannabis bij pijn te adviseren, maar ook dat het NHG als wetenschappelijke vereniging niets te zeggen heeft over het uiteindelijke gebruik: ‘Dat is aan eenieder om voor zichzelf te besluiten.’ Bhogal: ‘Ik vertelde de patiënt dat ik niet kon vinden dat het werkte, maar ook niet dat het superslecht is. Zij had in de tussentijd al wietolie uitgeprobeerd en ervoer veel rust. Ik heb haar daarin gesteund.’
► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.
Monique Bhogal-Statham, huisarts in Schiedam: Kreeg de vraag wat ik van wietolie weet: niets. Een patiënte met voor de derde keer mamacarcinoom, 45 jaar, heeft gehoord dat het rustgevend kan zijn voor de nachten, dan zou je het moeten optitreren. En er gaan uiteraard wonderverhalen dat het genezend werkt.
Huisarts in Rotterdam: Vorige week bij de drogist hoorde ik iemand vragen naar wietolie. Het rijtje kwalen waartegen het zou helpen, werd even opgelezen. Als je dat mag geloven, kunnen de apothekers wel inpakken en kan de helft van de specialisten met vervroegd pensioen. Blijkbaar ook verkrijgbaar bij de goed gesorteerde drogist om de hoek.
Huisarts in Deil: Ook ik heb me er vorig jaar in verdiept vanwege een 32-jarige vrouw met uitgezaaid mammacarcinoom. Mijn patiënt had er voor de pijn baat bij, werd er echter duffer van. Ze hoopte dat het ook genezend zou werken. Zij is inmiddels overleden. Het is denk ik met alle in de volksmond uitgevoerde n = 1-onderzoeken: echt wetenschappelijk bewijs hierover moet nog komen.
Standpunt, richtlijnen, achtergronden, patiënteninformatie en nascholing
Het NHG biedt de volgende informatie over het gebruik van de variëteiten van cannabis die in Nederland beschikbaar zijn en over de onderzoeken naar pijnbestrijding en kwaliteit van leven.
-
NHG-Standpunt Cannabis, juni 2018.
-
NHG-Standaard Pijn, juni 2018: zie noot 75.
Huisarts & Wetenschap
-
Voorkom onnodig gebruik van cannabis en opioïden, H&W juni 2018
-
Cannabisolie als pijnstiller bij kanker, H&W februari 2017
Thuisarts.nl over cannabis als pijnstiller
-
Cannabis - Ik ben ernstig ziek en wil misschien cannabis gebruiken
-
Pijn - Ik heb pijn die langer aanhoudt dan verwacht (chronische pijn)
-
Pijn en pijnstillers - Ik krijg medicijnen tegen ernstige pijn (vanaf 18 jaar)
Nascholing (NHG-e-Learning)
Ledenforum
Heeft u ook een vraag?
Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!
Reacties
Er zijn nog geen reacties.