Vraagstelling
Waarom kunnen ouderen na een val vaak niet opstaan en hoe gebruiken ze het alarmsysteem?
Betekenis voor huisarts en patiënt
Alleen al in Nederland worden jaarlijks 89.000 ouderen na een val behandeld op de afdeling spoedeisende eerste hulp (SEH).1 Bij 90-plussers zijn de cijfers relatief het hoogst. In dit onderzoek ging men na waarom 90-plussers vaak niet kunnen opstaan na een val en soms langer dan een uur op de grond liggen totdat iemand te hulp schiet, hoewel het merendeel van deze ouderen over een alarmsysteem beschikt en/of in een leefomgeving woont met verzorging naar behoefte. Uit het onderzoek bleek dat ouderen het alarmsysteem vaak niet gebruiken. Ouderen bij wie een alarmsysteem nodig wordt geacht, dienen daarom training te krijgen hoe het alarmsysteem werkt en hoe ze zelfstandig kunnen opstaan na een val.
Korte beschrijving
Introductie Wanneer ouderen na een val lang op de grond blijven liggen, stijgt het risico op ernstige complicaties, zoals decubitus, dehydratie, pneumonie en zelfs overlijden. In dit onderzoek is gekeken naar de relatie tussen het langdurig op de grond liggen na een val en het gebruik van een alarmsysteem.2 Patiëntenpopulatie De 110 deelnemers (90 vrouwen, 20 mannen) aan dit onderzoek waren ouder dan 90 jaar. Van hen woonden 62 ouderen nog alleen in hun eigen woning, 19 zelfstandig met verzorging en 29 in een verzorgingshuis. Onderzoeksopzet Prospectieve cohortstudie waarbij de patiënten gedurende een jaar werden gevolgd. Primaire uitkomstmaat Het niet kunnen opstaan na een val, ondanks de aanwezigheid van een alarmsysteem. Resultaten Zesenzestig personen (56 vrouwen en 10 mannen) waren ten minste eenmaal gevallen. Van de 110 personen beschikten er 86 over minimaal één soort alarmsysteem. In totaal werden 265 valincidenten gemeld. Bij 54% van alle valincidenten werd de deelnemer op de grond gevonden. In 82% van de gevallen was de deelnemer alleen. In 80% van de gevallen kon hij niet opstaan zonder hulp. Bij 15% van de gemelde valincidenten had de deelnemer langer dan een uur op de grond gelegen. In 80% van de gevallen gebruikten de deelnemers het alarmsysteem niet. De ouderen gaven vaak aan dat het alarmsysteem te ingewikkeld was. De belangrijkste factoren die van invloed waren op het moeilijk opstaan na een val zijn: leeftijd, geslacht, leefomgeving, beperkte mobiliteit en cognitieve beperking. Er werd een significante relatie gevonden tussen cognitieve beperking en langdurig blijven liggen. Er werd ook een relatie gevonden tussen langer dan een uur op de grond liggen en ernstig letsel, ziekenhuisopname en langdurige verzorging. Conclusie van de onderzoekers Het heeft ernstige consequenties voor een oudere wanneer hij niet kan opstaan na een val, vooral als hij langdurig op de grond heeft gelegen. Niet kunnen opstaan heeft vooral te maken met verminderde mobiliteit en met ernstige cognitieve beperkingen. Uit dit onderzoek is ook gebleken dat ouderen het alarmsysteem vaak niet gebruiken, omdat ze niet weten hoe het werkt. Het is daarom van belang dat ouderen die een groot risico lopen te vallen, worden getraind in het gebruik van een alarmsysteem en dat ze leren hoe ze zelfstandig kunnen opstaan na een val. Bewijskracht Cohortstudie 2a.3 Miguel Angel Diez Canseco en Arie Knuistingh Neven
Literatuur
- 1.↲www.veiligheid.nl
- 2.↲Fleming J, Brayne C. Inability to get up after falling, subsequent time on floor, and summoning help: prospective cohort study in people over 90. BMJ 2008;337;a2227.
- 3.↲ www.infopoems.com/levels.html
Reacties
Er zijn nog geen reacties.