Samenvatting
De kern
-
Infectieziekten van dieren (zoönosen) kunnen mensen besmetten. Een aantal zoönosen geeft verschijnselen op de huid.
-
Hoewel niet alle veroorzakers van infectieuze (huid)ziekten afkomstig zijn uit het dierenrijk, is het wel goed om eraan te denken.
-
Uit de anamnese kan blijken dat de ziekteverwekker uit het dierenrijk afkomstig is. Van belang zijn de omgeving van de pa-tiënt, het mogelijke contact met dieren (huisdieren, ook exotische, paarden, vee) of dierlijke producten (vlees, wol, huiden, enzovoort) en het beroep van de patiënt.
-
Dierenartsen kunnen dieren behandelen om zo ziekte bij de mens tegen te gaan.
-
Kennisuitwisseling tussen dierenartsen en huisartsen is zinvol.
Inleiding
Met huid en haar
Schimmelinfecties
Lymeziekte
Kattenkrabziekte
Pustulaire dermatitis
Andere (zeldzame) aandoeningen
Beschouwing: de toekomst
Conclusie
-
Bij infectieziekten, zeker als het om zoönosen gaat, is een goede anamnese van groot belang, waarin niet alleen de patiënt maar ook zijn omgeving in beeld komt, inclusief zijn beroep.
-
Behandeling van de patiënt vraagt soms ook om behandeling van huisgenoten, inclusief die op vier poten. Daarvoor moet de patiënt uiteraard met zijn dier naar de dierenarts.
-
Dierenartsen behandelen niet alleen zieke dieren, maar handelen ook preventief door dieren te vaccineren, ontwormen en ontvlooien. Het mag duidelijk zijn dat dat net zo belangrijk is voor mens als voor dier.
-
Het zou goed zijn als artsen en dierenartsen elkaar vaker spreken om de infectieziekten van mens en dier beter te kunnen bestrijden.
Literatuur
- 1.↲ www.cdc.gov
- 2.↲Sánchez A, Prats-van der Ham M, Tatay-Dualde J, Paterna A, Fe C de la, Gómez-Martín Á, et al. Zoonoses in veterinary students: a systematic review of the literature. PLoS ONE 2017;12:e0169534
- 3.↲Gezondheidsrisico’s geassocieerd met de studie diergeneeskunde. http://www.arbeidshygiene.nl/-uploads/files/insite/manon-bogaerts.pdf