In 37 grote cohortonderzoeken onder patiënten uit 24 verschillende landen, waaronder Nederland, werd gekeken naar het verband tussen SES en functioneren. Tussen 1990 en 2017 volgden de onderzoekers 109.107 mannen en vrouwen tussen de 45 en 90 jaar oud. Zij classificeerden de SES als laag, gemiddeld of hoog. Loopsnelheid, een belangrijke maat voor fysiek functioneren, was de belangrijkste uitkomstmaat.
De loopsnelheid neemt altijd af naarmate je ouder wordt, maar bepaalde ongezonde factoren versnellen dit proces. Een 60 jaar oude man met een lage SES had gemiddeld dezelfde loopsnelheid als een 66,6 jaar oude man met een hoge SES (95%-BI 5,0 tot 9,4). Bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep was het verschil in gezonde jaren 3,4 (95%-BI 3,6 tot 6,2). Vergeleken met andere ongezonde factoren kostte een lage SES gemiddeld net zoveel gezonde jaren als obesitas en diabetes, en beduidend meer dan hypertensie en roken.
Gezond oud worden is wereldwijd een belangrijk doel. Het verband tussen lage SES en afname van functioneren op latere leeftijd was relatief het sterkst in welvarende landen, zoals Nederland. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het bestrijden van risicofactoren van chronische ziektes als obesitas en roken. Nu blijkt de groeiende kloof tussen arm en rijk net zo belangrijk. Sommige problemen zijn te groot voor de spreekkamer: de politiek is nu aan zet.
Literatuur
- Stringhini S, et al. Socioeconomic status, non-communicable disease risk factors, and walking speed in older adults: multi-cohort population based study. BMJ 2018;360:k1046.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.