De onderzoekers randomiseerden in vier huisartspraktijken in Zweden gedurende een week 468 patiënten over twee groepen: wel en niet informeren over de consultduur. De patiënten vulden na afloop van het consult allemaal twee vragenlijsten in, onder andere over hun tevredenheid over het consult. Zij wisten niet wat de variabele factor was. De huisartsen wisten niet in welke groep de patiënt was gerandomiseerd en ook zij vulden een vragenlijst in over hun eigen tevredenheid en die van de patiënt. De primaire uitkomstmaat was de consultduur.
Van 291 patiënten waren alle vragenlijsten compleet (142 uit de interventiegroep, 149 uit de controlegroep). In de gehele onderzoekspopulatie was er geen verschil in consultduur en tevredenheid van arts en patiënt. Wanneer waarnemers en basisartsen werden geëxcludeerd, en er alleen werd gekeken naar vaste huisartsen en huisartsen-in-opleiding was er wel een effect. In de interventiegroep waren de consulten dan significant korter (17,6 minuten versus 20,3 minuten; p = 0,04). De huisartsen vonden consulten van de patiënten in de interventiegroep vaker makkelijk (81,2% versus 67,7%; p = 0,01) en waren vaker tevreden over het consult (86,1% versus 75,8%; p = 0,03). Er was geen verschil in tevredenheid van patiënten. Er werden ook geen andere negatieve effecten gerapporteerd.
Duidelijkheid vooraf over de consultduur kan een positief effect hebben op de consultduur en tevredenheid. Deze eenvoudige en kosteloze interventie kan makkelijk en direct worden geïmplementeerd in de huisartsenpraktijk.
Literatuur
- Lindfors O, et al. Informing patients on planned consultation time – a randomised controlled intervention study of consultation time in primary care. Scand J Prim Health Care 2019;37:402-8.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.