De onderzoekers analyseerden in 2015 en 2016 117 video-consulten met 28 huisartsen waarbij zij de input van de patiënt bij verwijzing bekeken. Bij 32% van de consulten was er veel input van patiënten, bij 44% geen tot weinig en bij 25% enige input bij de keuze voor de zorgverlener. In 47% van de consulten vroegen huisartsen naar de voorkeur van patiënten en bij 44% van de consulten besloot de huisarts uiteindelijk naar wie er werd verwezen. Bij slechts 14% werd gesproken over de invloed van de verzekeringspolis van de patiënt. Er was een een flinke groep patiënten die niet wilde nadenken over naar wie zij werden verwezen en die alleen het advies van de huisarts opvolgden. In dit onderzoek is niet gekeken naar de beweegredenen van de huisarts.
De verwachtingen van beleidsmakers dat huisartsen en patiënten actief hun zorgverlener kiezen zijn mogelijk niet realistisch. Dat kan onder andere komen door gebrek aan tijd en gebrek aan informatie over zowel de zorgverlener naar wie huisartsen verwijzen als over de polis van de individuele patiënt op het moment van verwijzen.
Als zorgverzekeraars steeds meer gebruik gaan maken van selectief contracteren, dan is kennis over de polis noodzakelijk bij de keuze voor de zorgverlener naar wie patiënten willen worden verwezen. In het meestal toch al lange verwijsconsult lukt het vaak niet dit onderwerp te bespreken, maar huisartsen kunnen patiënten wijzen op de site kiesbeter.nl of de factsheet ‘Samen beslissen: tips om een specialist te kiezen die bij u past’. Die kan de patiënt thuis nog even rustig doorkijken.
Literatuur
- Potappel AJC, et al. To what degree do patients actively choose their healthcare provider at the point of referral by their GP? A video observation study. BMC Family Practice 2019;20:166.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.