De auteurs includeerden 10 gerandomiseerde onderzoeken met in totaal 1081 deelnemers. Daarin werden de mannen behandeld met een alfablokker gedurende ten minste 3 maanden en werden de effecten van het stoppen met de alfablokker onderzocht. De onderzoekers keken naar symptomen, uroflowmetrie, bijwerkingen en de kwaliteit van leven. In 6 onderzoeken (733 deelnemers) werden de verschillen in bijwerkingen bekeken tussen voortzetting en staken. In 6 onderzoeken (501 deelnemers) werd het effect nagegaan van het opnieuw starten van de medicatie na een stopperiode. Na stopzetting namen de symptoomscores toe en daalden de piekstroomsnelheden bij uroflowmetrie na 3 en 6 maanden, maar niet na 12 maanden. Van de patiënten bleek 0% tot 49% na het stoppen van alfablokkers weer te herstarten, de bijwerkingen bleven dezelfde.
In feite ondersteunt deze meta-analyse de NHG-Standaard Mictieklachten bij mannen. Wij huisartsen schrijven aan patiënten met LUTS-klachten regelmatig alfablokkers voor. Het advies is te beginnen met een periode van 6 weken en dan aan de hand van effecten en bijwerkingen te evalueren of de periode moet worden verlengd (tot maximaal 6 maanden). Bij onvoldoende resultaat kunt u na 6 weken besluiten op een ander (farmacotherapeutisch) beleid over te gaan. Bij goede effecten na 6 maanden kan een stoppoging worden gedaan. In overleg met de patiënt en afhankelijk van de effecten van stoppen moet daarna worden gekozen voor definitief stoppen of toch continueren.
Lees meer over het onderzoek Discontinuation of alpha-blocker therapy in men with lower urinary tract symptoms: a systematic review and meta-analysis.
Literatuur
- Van der Worp H, et al. Discontinuation of alpha-blocker therapy in men with lower urinary tract symptoms: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open 2019;9:e030405.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.