Nieuws

Hoe patiënten een doktersbezoek voorbereiden

Gepubliceerd
16 juli 2020
In 2017 lanceerde de Australische overheid een online vragenlijst die patiënten konden gebruiken om een doktersbezoek voor te bereiden. Al snel bleek dat deze lijst ook werd gebruikt voor een bezoek aan de huisarts. Patiënten wilden weten of ze een onderzoek nodig hadden en prioriteerden met name vragen die waren gericht op gezamenlijke besluitvorming.
0 reacties

Er bestond eerder al een Amerikaanse online vragenlijst die was gericht op het vergroten van patiëntenparticipatie tijdens consulten en deze werd aangepast voor de Australische gezondheidszorg. De onderzoekers groepeerden de vragen naar het type dokter (huisarts of specialist) dat de patiënt wilde bezoeken en naar het type consult (nieuw probleem of follow-up), gevolgd door een serie vragen die varieerde van 21 tot 58 en was samengesteld uit 101 unieke vragen. Na het doorlopen van de vragen konden de deelnemers de vragen prioriteren en vragen toevoegen die de dokter hen zou kunnen stellen. Zo werd een persoonlijke vragenlijst gevormd ter voorbereiding van of ondersteuning tijdens het consult. 

De online vragenlijsten werden in 2017 gelanceerd op een veelgebruikte site over gezondheidsinformatie (3,5 miljoen hits per maand). De vragen werden in ruim een jaar tijd bijna 9000 maal bekeken en patiënten begonnen 4000 maal met het invullen van de vragenlijsten (39% voor huisartsbezoeken, 61% voor specialistbezoek). In 45% van de gevallen werd een lijst met vragen geprioriteerd. De meest gekozen vraag was ‘Heb ik een onderzoek nodig?’. Vragen ter voorbereiding van gezamenlijke besluitvorming (zoals ‘Heb ik behandeling nodig en wat zijn mijn behandelopties?’) vormden 40% van de geprioriteerde vragen.

De auteurs concluderen dat de patiënten de vragenlijsten actief gebruiken en dat zij een duidelijke behoefte hebben om zich voor te bereiden op gezamenlijke besluitvorming, ook in huisartsconsulten. Het lage aantal bezoeken, gerelateerd aan het totale bezoek aan de website waarop deze vragen staan, beperkt vooralsnog een generalisatie van deze conclusie naar de dagelijkse praktijk. In Nederland kunnen patiënten zich op gezamenlijke besluitvorming voorbereiden met ‘drie goed vragen’, aangeboden door Thuisarts.nl

Literatuur

  • Tracy MC, et al. What patients want to ask their doctors: data analysis from Question Builder, an online question prompt list tool MCT. Patient Educ Couns 2020;103:937-43.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen