Stoppen met roken is van groot belang, omdat roken een hoge mortaliteit met zich meebrengt.12 Verschillende methoden vergroten de kans op succesvol stoppen, maar die worden slechts bij weinig stoppogingen gebruikt, ook al vergoeden zorgverzekeraars ze inmiddels.3 Mogelijk beschikken mensen die willen stoppen met roken over onvoldoende informatie over de verschillende methoden en weten ze niet goed welke methode bij hen past.
VISOR, de online keuzehulp die hen daarbij kan helpen, is ontwikkeld op basis van inzichten van zorgverleners, rokende Nederlanders en onderzoekers. De ontwikkeling is in handen van een onderzoeksteam van de universiteiten Maastricht en Amsterdam, en het Maastricht UMC+. VISOR geeft informatie over effectief bewezen hulpmiddelen, zoals beschreven in de NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken, en helpt gebruikers op basis van hun waarden en voorkeuren een passende stopmethode te kiezen.4
De deelnemers aan het onderzoek (inclusie ≥ 18 jaar, rokend, maar met de wens om binnen 6 maanden te stoppen) krijgen gratis toegang en aan hen wordt gevraagd om 3 keer een vragenlijst in te vullen. Deelnemers die aan alle nametingen meedoen krijgen ook nog een beloning van € 10. De primaire uitkomstmaat is stopsucces; secundaire uitkomstmaten zijn hulpmiddelgebruik en beslissingsambivalentie (ook wel decisional conflict genoemd). Het onderzoek loopt van januari 2020 tot september 2021. Inclusie is nog mogelijk tot eind januari 2021.
Literatuur
- 1.↲Springvloet L, Bommelé J, Willemsen M, et al. Kerncijfers roken 2017. Utrecht: Trimbos-instituut, 2018.
- 2.↲U.S. Department of Health and Human Services. The health consequences of smoking: 50 years of progress. A report of the Surgeon General. Atlanta: Centers for Disease Control and Prevention, 2014.
- 3.↲Borland R, Li L, Driezen P, et al. Cessation assistance reported by smokers in 15 countries participating in the International Tobacco Control (ITC) policy evaluation surveys. Addiction 2012;107:197-205.
- 4.↲Chavannes N, Drenthen T, Wind L, et al. NHG-Behandelrichtlijn Stoppen met roken. Utrecht: NHG, 2017.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.