NHG Forum

Impressie online NHG-Wetenschapsdag 2021

Gepubliceerd
1 april 2021
Op 5 en 11 februari 2021 organiseerden het NHG en Maastricht University een succesvolle online NHG-Wetenschapsdag. Met ruim 60 presentaties over huisartsgeneeskundig onderzoek konden de deelnemers volop nieuwe kennis en praktische toepassingen ophalen.
0 reacties

Gastheer van deze editie van de NHG-Wetenschapsdag was Jochen Cals, hoogleraar Effectieve Diagnostiek in de Huisartsgeneeskunde van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van Maastricht. Net als in de afgelopen jaren waren er keynotes, korte presentaties en prijsuitreikingen. Nieuw waren de pechakucha’s.

Complexiteit vakgebied meenemen in onderzoek

Loes van Bokhoven en Henk Schers hielden een pleidooi voor een nieuw onderzoeksdesign, waarin onderzoekers de complexiteit van het vakgebied meenemen in plaats van buitensluiten. Aan de hand van voorbeelden lieten ze zien wat verbindingen tussen wetenschap en praktijk kunnen opleveren.

Lester du Perron en Tijs Stehmann van Dokter Media lieten aan de hand van recente voorbeelden zien dat er behoefte is aan nuancering bij wat de patiënt in de krant leest. Ook gaven zij praktische tips hoe je hier als huisarts mee om kunt gaan.

Presentaties relevant onderzoek

In totaal waren er 64 korte presentaties van rond de 10 minuten over uiteenlopende onderwerpen zoals SOLK, antibioticaresistentie, diabetes, schouderklachten en de digitaal ondersteunde huisarts. Van het nut van vitamine D-suppletie bij thuiswonende ouderen tot de kosteneffectiviteit van een app bij de behandeling van urine-incontinentie bij vrouwen: stuk voor stuk voor de huisarts relevante onderzoeken passeerden de revue. Vragen van deelnemers werden na afloop beantwoord. Een korte beschrijving van de verschillende onderzoeken staat op nhgwetenschapsdag.nl.

Jan van Esprijs en publieksprijs

Vier huisartsen in opleiding presenteerden een Critically Appraised Topic (CAT), waarbij zij kans maakten op de Jan van Esprijs voor de beste CAT. De jury was onder de indruk van de mooie patiënt- en praktijkgebonden vraagstellingen, evenals de gebruikte onderzoeksmethoden. Jeffrey Bouwmeester (Radboudumc) won uiteindelijk de Jan van Es-penning en een cheque van € 1000 voor zijn CAT over shockwavetherapie bij fasciitis plantaris.

De online deelnemers konden via een poll stemmen op hun favoriete CAT. Deze publieksprijs ging naar Eleonore Vennemann voor haar CAT over blokkade van het ganglion stellatum als behandeling van flushes in de overgang. H&W publiceerde op 18 februari een bericht over beide prijswinnaars.

Pechakucha’s

Een nieuwe presentatievorm was de pechakucha: 4 onderwerpen in 20 slides, in 6 minuten en 40 seconden:

  • Optimale Zorg Tafels: een onderzoek waarin huisartsen en specialisten hun dagelijkse praktijk rond regionale transmurale afspraken bespreken als format om de onderlinge samenwerking te bevorderen (Debbie Vermond).

  • Action-based researchdesign: hoe de huisartsenpraktijk van protocollaire ketenzorg kan bewegen naar persoonsgerichte chronische zorg (Mieke Bogerd).

  • Een clustergerandomiseerd onderzoek naar de opportunistische screening op atriumfibrilleren in de huisartsenpraktijk (Steven Uittenbogaart).

  • Hoe online vestibulaire revalidatie een effectieve en veilige behandeling is om chronische duizeligheidsklachten bij vijftigplussers in de huisartsenpraktijk te verminderen (Vincent van Vugt, winnaar van de NHG-Wetenschapsprijs 2020).

Blijf op de hoogte

WONCA Europe 2021

Noteer alvast 6-10 juli 2021 in uw agenda, dan vindt WONCA Europe (online) plaats, met als gastheer het NHG. Het thema is ‘Practising Person Centered Care’.

NHG-Wetenschapsdag 2022

In 2022 organiseren we opnieuw een NHG-Wetenschapsdag, dit keer in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum. Datum volgt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen