De onderzoekers verkregen de data via het online medicijnpanel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Alle geregistreerde panelleden (n = 2157) ontvingen per e-mail een uitnodiging om aan het onderzoek mee te doen, nadere informatie over het onderzoek en een link naar de vragenlijst. Die vragenlijst bestond uit 3 onderdelen: 1) demografische en klinische patiëntkenmerken; 2) een gevalideerde vragenlijst om de ervaren gezondheidsvaardigheden te meten (Health Literacy Survey) en 3) een vragenlijst om de opvattingen van patiënten over medicijnen in het algemeen in te schatten (Beliefs about Medine Questionnaire). Er waren uiteindelijk 539 vragenlijsten bruikbaar voor de analyse.
De resultaten van een lineaire regressieanalyse toonden aan dat mensen met lagere gezondheidsvaardigheden meer zorgen hadden over zowel overmatig medicijngebruik (gecorrigeerde bèta = -0,174; p < 0,001) als over schadelijke effecten van medicatie (gecorrigeerde bèta = -0,189; p < 0,001). Leeftijd, geslacht en aantal medicamenten bleken geen confounders of effectmodificatoren van de relatie tussen gezondheidsvaardigheden enerzijds en zorgen over overmatig medicijngebruik en schadelijke effecten van medicatie anderzijds.
Voor de praktijk betekent dit onderzoek dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn van het niveau van gezondheidsvaardigheden van patiënten. Dan kunt u de voorlichting over de voorgeschreven medicatie en de eventuele risico’s hierop afstemmen.
Lees meer over het onderzoek The impact of health literacy on beliefs about medication in a Dutch medication-using population van B.B.B. Visscher, et al.
Literatuur
- Visscher BBB, et al.The impact of health literacy on beliefs about medication in a Dutch medication-using population. Eur J Clin Pharmacol 2021 Feb 16. DOI: 10.1007/s00228-021-03105-0 [epub ahead of print].
Reacties
Er zijn nog geen reacties.