We weten allemaal dat koorts meestal wordt veroorzaakt door een onschuldige (virus)infectie en dat afwachtend beleid daarbij in principe voldoende is. Toch krijgen nog altijd veel kinderen onnodig antibiotica voorgeschreven, vooral op de HAP. Wensen en verwachtingen van ouders spelen hierin een belangrijke rol. Daarbij gaat het om flinke aantallen: maar liefst een derde van alle contacten met kinderen op de HAP heeft te maken met koorts.
Eefje de Bont en collega’s ontwikkelden daarom een voorlichtingsboekje met een ‘stoplichtsysteem’, dat huisartsen op de HAP kunnen gebruiken bij de voorlichting aan ouders van kinderen met koorts. Zij onderzochten ook het effect van dit boekje op het aantal voorschriften voor antibiotica, medicatie in het algemeen, (her)consulten en tevredenheid. De uitslag was positief: voorlichting in de vorm van een mooi vormgegeven boekje met een duidelijk stoplichtsysteem kan zorgen voor een vermindering van het aantal antibioticavoorschriften op de HAP. Daarnaast zijn ouders na gebruik van het boekje minder snel geneigd terug te komen voor dezelfde klachten.
Meer weten?
Lees het onderzoek van Eefje de Bont et al. er nog eens op na. Zij won de NHG-Wetenschapsprijs 2019 met dit onderzoek. Lees ook het interview met Eefje de Bont.
Zie verder ook de NHG-Standaard Kinderen met koorts en Thuisarts.nl.
Literatuur
- De Bont E, et al. Een boekje brengt verbetering. Minder antibiotica bij kinderen met koorts op de HAP. Huisarts Wet 2019;62(6):14-8.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.