Het gaat om een beschrijvende review van epidemiologische onderzoeken, reviews en cohortonderzoeken gepubliceerd tussen 2017 en 2020.
Het was al bekend dat 10% van alle beroertes in hoge-inkomenslanden wordt verklaard door luchtvervuiling. Deze review bespreekt de relatie tussen langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging (4-20 jaar) en de incidentie van beroerte. Het jaarlijks risico op een hemorragisch CVA lijkt verhoogd voor patiënten die wonen in gebieden met meer luchtvervuiling ten opzichte van patiënten die wonen in gebieden met minder luchtvervuiling (hazard ratio tot 1,42; n = 5). Dat geldt ook voor het jaarlijks risico op een ischemisch CVA (HR tot 1,20; n = 4).
Plotselinge toename
Als de gemiddelde luchtvervuiling in het woongebied plotseling toenam, was de kans op een beroerte op die dag, of tot 7 dagen erna, verhoogd. Dit gold voor zowel ischemische CVA’s (OR’s tussen 1,00 en 2,29; n = 8) als intracerebrale bloedingen (OR’s tussen 1,06 en 1,62; n = 2).
Blootstelling corrigeren?
Een groot probleem van deze onderzoeken is het inschatten van de daadwerkelijke blootstelling aan luchtvervuiling. Men corrigeert bijvoorbeeld niet voor hoeveel tijd iemand buitenshuis doorbrengt, of thuis of op het werk. Men corrigeert ook niet voor hoeveel extra blootstelling iemand heeft door drukte op de weg.
Binnen blijven
In de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement is luchtvervuiling bekend als risicofactor voor luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Een praktisch advies voor cardiovasculaire kwetsbare patiënten zou zijn om niet te gaan sporten als de buitenlucht erg vervuild is. Verschillende weer-apps geven actuele informatie over de lokale luchtkwaliteit.
Lees meer over het onderzoek Ambient air pollution and the risk of ischaemic and haemorrhagic stroke van J.I. Verhoeven, et al.
Beluister ook de H&W Podcast waarin Evelyn Brakema (gepromoveerd, huisarts in opleiding en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie) haar zorgen uit over de effecten van de klimaatcrisis op gezondheid. Zij legt uit hoe huisartsen een actieve bijdrage kunnen leveren aan de groene transitie door duurzamer te werken.
Literatuur
- Verhoeven JI, et al. Ambient air pollution and the risk of ischaemic and haemorrhagic stroke. Lancet Planet Health 2021;5:e542-e552.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.