Nieuws

Internisten herhalen vaak onnodig het huisartsenlab

Gepubliceerd
14 september 2022
Dit is vast een herkenbare en ergerlijke situatie: de specialist die bij het eerste polibezoek direct het huisartsenlab herhaalt. Uit een Utrechts onderzoek blijkt dat herhaald testen vaak voorkomt bij verwijzing vanuit de huisartsenpraktijk naar de polikliniek interne geneeskunde. In de meeste gevallen levert dat geen nieuwe informatie op. Het is overbodig, duur en onnodig belastend voor de patiënt.
0 reacties

Bekend is dat bij second opinions tot 90% van de laboratoriumtesten al gedaan is door de vorige specialist. Het was nog onbekend hoe vaak laboratoriumtesten herhaald worden bij eerste polibezoeken na verwijzing door de huisarts. Internisten van het UMC Utrecht brachten dit in kaart.

Dubbelop 

In de periode april 2015-april 2017 werden 295 patiënten door de huisarts verwezen naar de polikliniek interne geneeskunde. In alle gevallen had de huisarts al labonderzoek gedaan. Na het eerste polibezoek moesten 191 van deze patiënten (65%) na het eerste polibezoek opnieuw bloed laten prikken.  

Maar liefst 56% van de huisartsbepalingen werd overgedaan, dit percentage was nog hoger (65%) voor afwijkende waardes. 90% van de bepalingen die bij de huisarts niet-afwijkend waren, was dat in het ziekenhuis ook niet.  

Urinescreening en creatinekinase (CK) waren het vaakst toch afwijkend bij herhaalde bepaling (71% en 50%), de auteurs doen geen uitspraken of dit bijdragend was aan het diagnostisch proces.

Waarom? 

Dit onderzoek bevestigt dat laboratoriumbepalingen door de huisarts na verwijzing vaak worden herhaald, meestal zonder consequenties. Als mogelijke redenen voor de specialist om een bepaling te herhalen noemen de auteurs:

  1. beperkte toegang tot huisartsendata
  2. uitgangswaarde willen hebben
  3. een ander laboratorium niet vertrouwen

Zo bezien valt er in ieder geval nog winst te behalen. Minder onnodige venapuncties en testen betekenen immers een betere patiëntenzorg en kostenbesparingen. Denkt u bij verwijzen in ieder geval aan het meesturen van relevante laboratoriumwaardes? 

Beluister ook de H&W Podcast waarin Evelyn Brakema (gepromoveerd, huisarts in opleiding en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie) haar zorgen uit over de effecten van de klimaatcrisis op gezondheid. Zij legt uit hoe huisartsen een actieve bijdrage kunnen leveren aan de groene transitie door duurzamer te werken. 

Literatuur

  • Vrijsen BEL, et al. Redundant laboratory testing on refrerral from general practice to the outpatient clinic: a post-hoc analysis. BJGP Open 2021; DOI:10.3399/BJGPO.2021.0134

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen