Onderzoekers van het Erasmus MC legden 6 fictieve casussen voor aan 36 aiossen interne geneeskunde. In de casussen verwezen huisartsen patiënten naar interne geneeskunde, via de spoedeisende hulp. Er werden 2 patiënten gepresenteerd zonder voorgestelde diagnose, 2 met een foutieve suggestie en 2 met een correcte suggestie.
Diagnoses onder de loep
Onderzoekers bepaalden hoe lang de aiossen erover deden om een diagnose te stellen. Ze bepaalden ook de diagnostische accuraatheid: score 1 bij correcte diagnose; 0,5 bij deels correcte diagnose en 0 bij incorrecte diagnose.
Daarnaast vroegen ze hoe zeker de aiossen waren over de voorgestelde diagnose. Nadat de aiossen een diagnose geformuleerd hadden, vroegen ze hen om differentiaaldiagnoses op te stellen. De aiossen kenden het doel van de studie niet.
Wat doet de voorgestelde diagnose?
De voorgestelde diagnose in de verwijsbrief beïnvloedde niet de diagnostische accuraatheid en zekerheid, en ook niet het tempo waarin de aiossen de diagnose stelden. Zonder suggestie in de verwijsbrief, overwogen de aiossen meer diagnoses in hun differentiaaldiagnose, in vergelijking met brieven waar een goede of een foute suggestie werd gegeven.
Alsnog opletten
Uit eerdere studies onder specialisten bleek juist dat zij wel werden beïnvloed in hun diagnoses door de verwijsbrief. Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat aiossen nog in opleiding zijn, waardoor ze zich meer richten op het analytische proces.
Het is dus belangrijk ons te realiseren dat een voorgestelde diagnose in de verwijsbrief de differentiaaldiagnoses in de tweede lijn kan beïnvloeden.
Lees meer over het onderzoek Does a suggested diagnosis in a general practitioners’ referral question impact diagnostic reasoning: an experimental study van J. Staal, et al.
Literatuur
- Staal J, et al. Does a suggested diagnosis in a general practitioners’ referral question impact diagnostic reasoning: an experimental study. BMC Medical Education 2022;22:256.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.