Nieuws

Hoe zat het ook alweer met mentale zorg voor vluchtelingen?

Gepubliceerd
17 oktober 2022
Met het toegenomen aantal vluchtelingen in Nederland is de kans groot dat huisartsen te maken krijgen met specifieke vluchtelingenproblematiek. Achter psychische klachten gaat bij vluchtelingen vaak existentiële nood schuil. Dat vergt een andere benadering van de klachten dan bij andere patiënten. In 2020 publiceerde H&W al eens een artikel van psychiater Pim Scholte over deze problematiek. Dit artikel gaat in op de rol die huisartsen hierbij kunnen spelen en is onverminderd actueel.
0 reacties

Psychopathologie manifesteert zich bij vluchtelingen vaker als een spectrum van afzonderlijke klachten dan als een afgebakende, diagnosticeerbare stoornis. Als er geen duidelijke psychiatrische stoornis is vast te stellen– zoals een posttraumatische stressstoornis of depressie – kan de huisarts de psychische klachten het best op symptoomniveau behandelen. De huisarts richt zich dan op de afzonderlijke symptomen en gaat in op de achterliggende, existentiële problemen. Een op kracht gerichte psychosociale benadering verdient de voorkeur boven een klachtgerichte medische aanpak, zo betoogt Scholte. 

Waarde van de huisarts 

De waarde die de huisarts heeft voor de vluchteling met psychische klachten komt vooral tot uiting tijdens het gesprek dat is gericht op de existentiële nood. Het is belangrijk om de identiteit, het eigen potentieel, de kernwaarden en het maatschappelijk functioneren te erkennen en te bekrachtigen. Bij symptomen gaat het vooral om diagnostiek en begeleiding, onder andere met psycho-educatie en het aanreiken van leefregels en oefeningen. Het aandeel van medicamenteuze behandeling is beperkt. 

Meer weten?  

Lees het artikel van Pim Scholte er nog eens op na. De Internationale Dag van de Mentale Gezondheid op 10 oktober is daarvoor een mooie aanleiding, maar als u het nieuws ook maar een beetje volgt heeft u deze aansporing vermoedelijk niet nodig. 

Literatuur

  • Scholte P. Vluchtelingen met psychische klachten. Huisarts Wet 2020;63(7):16-9.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen