Er zijn steeds meer sneltesten beschikbaar in de huisartsenpraktijk. In 13 huisartsenpraktijken in Zuidwest-Nederland zijn de ervaringen onderzocht met HbA1c-POCT (n = 12) en/of professionele glucose-POCT) (n = 10). De onderzoekers legden een vragenlijst voor aan 52 POH’s en 44 huisartsen die de HbA1c-POCT gebruikten en bij hun patiënten bij wie deze test werd afgenomen. Er werden 1551 vingerprik-POC-testen (1126 HbA1c; 425 glucose) uitgevoerd.
Resultaten
De patiënten waren het meest positief (96%) over de locatie (in de huisartsenpraktijk), over de persoon die de test uitvoert (100%, de POH) en de snelheid van de test (96%). POH’s en huisartsen gaven aan te vertrouwen op de test (97-100%) en ervoeren een hogere patiënttevredenheid dan bij een reguliere bloedtest (82%). Nadelen waren de tijd om de apparaten te kalibreren en het langere consult. Desondanks wilden patiënten, POH’s en huisartsen allemaal de POCT-variant integreren in de normale zorg.
Voordelen
Participerende huisartsen roemden de patiëntvriendelijkheid: de patiënt hoeft slechts 1 keer naar de praktijk te komen en hoeft niet nuchter te zijn. Daarnaast is het mogelijk om direct te bespreken hoe de patiënt is ingesteld. De resultaten van dit onderzoek zijn echter mogelijk een overschatting, omdat participerende huisartsenpraktijken zelf de start van deze POC-test hadden geïnitieerd en dus al gemotiveerd waren. Daarbij was de respons rate in het onderzoek laag (POH’s 56% en huisartsen 25%).
Adviezen NHG-Standaard
De NHG-Standaard Diabetes mellitus adviseert bij een goed ingestelde patiënt 1 keer per jaar het HbA1c en driemaandelijks het nuchtere glucose te controleren. Indien de patiënt meermaal daags insuline gebruikt, luidt het advies om het HbA1c driemaandelijks te controleren.
De HbA1c-sneltest lijkt vooral voordelen voor de patiënt te bieden, waardoor de opkomst en daarmee ook de diabeteszorg mogelijk worden bevorderd.
Lees meer over het onderzoek Early experiences with quality-assured HbA1c and professional glucose point-of-care testing in general practice: a cross-sectional observational study among patients, nurses and doctors van M. Smits, et al.
Literatuur
- Smits M, et al. Early experiences with quality-assured HbA1c and professional glucose point-of-care testing in general practice: a cross-sectional observational study among patients, nurses and doctors. BMC Nurs 2022:21:183.
Reacties (1)
Is ook nagedacht over hoe de kosten van deze POCT aan de huisarts vergoed gaan worden? Mbt D-dimeer POCT geeft ZK in het geheel geen vergoeding (met het argument dat er geen NZA-tarief voor is) en voor de CRP-test is de vergoeding van ZK (maximum tarief NZA) niet kostendekkend. Heeft NHG voornemens om alvorens tot implementatieadvies over te gaan met verzekeraars/NZA over de kostenvergoeding goede afspraken maken?
- Login om te reageren