Nieuws

Wat willen diabetespatiënten bespreken in een behandelgesprek?

Door
Gepubliceerd
25 september 2023
Patiënten met diabetes type 2 (DM2) vinden kwaliteit van leven het belangrijkste onderwerp in een behandelgesprek. Verder vinden zij het van belang om met hun behandelaar te praten over de effecten en bijwerkingen van medicatie en over de complicaties van diabetes op langere termijn. Dat blijkt uit een recent Nederlands onderzoek.
0 reacties
Kwaliteit van leven
Voor diabetespatiënten is de kwaliteit van leven het belangrijkste onderwerp in het behandelgesprek.

In de behandeling van DM2 ligt de nadruk op het volgen van het medicamenteuze stappenplan. Er is weinig ruimte voor patiënten om hun persoonlijke omstandigheden en voorkeuren mee te nemen in het besluitvormingsproces (samen beslissen), waarvan bekend is dat dit leidt tot betere kennis en therapietrouw. Onderzoekers gingen na welke onderwerpen patiënten met DM2 het belangrijkst vinden om te bespreken tijdens behandelgesprekken.

Vragenlijstonderzoek

In 3 groepsinterviews ondervroegen zij 8 patiënten. Hieruit kwamen 21 onderwerpen naar voren. Vervolgens zetten zij een vragenlijst uit onder 600 patiënten met DM2. Iedere vraag bestond uit 4 gespreksonderwerpen, waarvan de patiënten de belangrijkste en de minst belangrijke moesten selecteren. In totaal beantwoordden 285 patiënten (gemiddeld 72 jaar; 64% man) de vragenlijst. Op basis daarvan berekenden de onderzoekers de RIS (relative importance score) per onderwerp. De som van alle RIS-scores is 100. Hoe hoger een RIS-score, hoe belangrijker patiënten het onderwerp vonden.

Voorkeursonderwerpen

De score van kwaliteit van leven was het hoogst (RIS 11,97; 95%-BI 11,77 tot 12,16), gevolgd door klinische effecten van medicatie (RIS 10,40; 95%-BI 10,16 tot 10,64), langetermijncomplicaties van diabetes (RIS 9,83; 95%-BI 9,50 tot 10,16) en bijwerkingen van medicatie (RIS 7,72; 95%-BI 7,38 tot 8,07). De ervaringen van andere patiënten (RIS 0,40; 95%-BI 0,34 tot 0,46) bleek het minst belangrijke onderwerp te zijn. Omdat er aanzienlijke individuele verschillen waren in voorkeursonderwerpen, lijkt het belangrijk de inhoud van het gesprek op de individuele patiënt af te stemmen.

Andere aanpak

De NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 geeft weinig handvatten voor patiëntgerichte zorg bij DM2. Op basis van de resultaten van dit onderzoek lijkt het een goed idee om meer dan alleen het effect van medicatie te bespreken. Hoewel deze aanpak tijdens een behandelgesprek waarschijnlijk meer tijd kost, kan het op de lange termijn voordelen opleveren en mogelijk ook tijdsbesparing.

Literatuur

  • Tichler A, et al. Preferred conversation topics with respect to treatment decisions among individuals with type 2 diabetes. Patient Prefer Adherence 2023;17:719-29.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen