De auteurs zijn 4 stoppen-met-roken adviseurs die zeer gemotiveerd zijn om een rookvrije generatie te bereiken. Zij introduceren in eenvoudige taal de diverse nadelige effecten van roken op de roker en zijn omgeving. Ze onderbouwen solide waarom alle hulpverleners niet moeten wegkijken maar juist rokers zouden moeten aanspreken, gericht op ondersteuning om van hun verslaving af te komen. Ze betogen dat vrijwel alle rokers uiteindelijk willen stoppen met roken, al is de timing soms lastig voor ze.
Verslavingsziekte
Vanuit het adagium ‘elke roker is een potentiële stopper’ geven de auteurs tips hoe rokers te ondersteunen in het vinden van de motivatie voor, tijdens en na het stoppen. Omdat ze roken als een verslavingsziekte beschouwen conform de DSM, is hun advies het stopproces te laten uitvoeren door daartoe speciaal opgeleide en bekwame professionals. Aan de huisarts de taak om bij elk consult de rokende patiënt aan te spreken op diens ongezonde leefstijl. Dat dit ten koste gaat van de focus en tijd voor de oorspronkelijke contactreden blijft helaas onbesproken.
In de laatste hoofdstukken belichten de auteurs de werkwijze van de tabaksindustrie, de overheid en de antirooklobby. Ze eindigen met het preventieakkoord. Boeiend voor de geïnteresseerde huisarts die hiermee nog onvoldoende bekend is.
Het advies om respectvol en met eenvoudige taal de roker herhaald aan te spreken komt overeen met de schrijfstijl van het boek. Dat maakt de toon soms wat betuttelend. Hoewel ik zeker voorstander ben van een rookvrije generatie, is de nieuwswaarde van dit boek voor huisartsen helaas wat beperkt. Mogelijk is het wel geschikt voor (nieuwe) praktijkondersteuners en doktersassistenten.
Waardering: ●●○○○
Heddema S, Van de Graaf R, De Kleijn M, Croes E | In iedere roker zit een stopper | Trimbos | Prijs € 14,99 | ISBN 978 90 7200 400 0
Reacties
Er zijn nog geen reacties.